Věřte tomu nebo ne, ovoce ke zdravému životnímu stylu patří. Ovoce je zdravé. Přijde mi ale, že se kolem něj teď zase dělá velká bublina plná polopravd a nové mýty jsou na světě...
1. Cukr v ovoci - první důvod, proč je ovoce zatracováno, je cukr. Ano, ovoce obsahuje fruktózu a glukózu. Některé druhy obsahují fruktózy méně (meruňky), jiné více (banán). A fruktóza je vlastně cukr. Ale je třeba rozlišovat uměle přidaným cukrem a přirozeně se vyskytujícím cukrem. To je rozdíl. Velký rozdíl. Co je důležité je, že kromě fruktózy ovoce obsahuje také hodně dalších věcí, vitamíny, minerály, fytonutrienty a vlákninu, což misku vah rozhodně převáží. To bychom za chvíli nesměli jíst ani zeleninu, protože i některé druhy zeleniny obsahují fruktózu. A vlastně ani mléčné výrobky, protože tam je zase laktóza...
2. Ovoce by se mělo jíst v omezeném množství - možná jste už slyšeli, že ovoce je třeba omezit, dát si max 1 ks denně, apod. Opět platí, neřešme kraviny. Ovoce je zdravé. Pokud ho nejíte na kila, tak opravdu je jedno, jestli sníte 2 nebo 3 kusy. Já třeba za den sním minimálně 3 kusy ovoce a vidíte, že žiju a že se mi i podařilo zhubnout. Opět bych poznamenala neřešme kraviny jako který bílý jogurt je bělejší nebo jestli si můžu dát ještě jednu mandarinku...
3. Ovoce se musí jíst jen dopoledne - velice častý mýtus, kterému - musím se přiznat - i já sama dlouho věřila. Pravda je však taková, že je tělu úplně jedno, jestli si ovoce dáte ráno nebo večer, důležité je, aby seděl celkový poměr příjem/výdej. Zapomeňme tedy na tvrzení, že ovoce se odpoledne a večer už jíst nesmí, protože ho tělo nestihne spálit. Není to pravda. Já mám pravidelně ovoce k odpolední svačině mezi 15. a 16. hodinou a normálně funguju.
4. Neobsahuje tolik vitaminů jako dříve - tohle není mýtus, ale pravda. Ovšem to rozhodně není důvod k tomu, abychom ovoce úplně z jídelníčku vyřadili. Není jich tam tolik jako dříve, ale pořád tam jsou. A pořád jich tam je dost.
Pokud Vás trápí nedostatek vitaminů a minerálů, můžete to jednoduše vyřešit doplňky stravy (u doplňků platí stejná pravidla, číst složení, nekupovat, co vidím v reklamě v tv, ale pořídit si kvalitní multivitaminový doplněk).
5. Fruktozový sirup - už jsme si řekli, že i když ovoce obsahuje fruktózu, nemusíme se bát ho konzumovat. Ovšem je důležité upozornit, že samotná fruktóza zdravá rozhodně není. V ovoci nad fruktózou vítězí další složky (vitamíny, minerály, fytonutrienty a vláknina). Ale konzumovat výrobky, kde se vyskytuje třeba fruktózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup rozhodně nedoporučuji. Jde jen o dobrý tah výrobců potravin, protože fruktóza je levnější a dobře se s ní pracuje. Velice často ji najdeme v průmyslově zpracovaných potravinách, ale - co je asi horší - i ve výrobcích, které se mohou zdánlivě tvářit jako zdravé, např. müsli, ochucené ovesné kaše, dokonce i v některých vysokoprocentních šunkách. Ruce pryč. Jak už jsme si řekli, je třeba rozlišovat přirozeně se vyskytující cukr a uměle přidaný cukr.
Moje rada: Snažte se jíst sezónní ovoce. Nezaměřujte se jen na jeden druh, ale střídejte více druhů. Kombinujte.