WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

středa 15. května 2019

Ovoce


Věřte tomu nebo ne, ovoce ke zdravému životnímu stylu patří. Ovoce je zdravé. Přijde mi ale, že se kolem něj teď zase dělá velká bublina plná polopravd a nové mýty jsou na světě...
1. Cukr v ovoci - první důvod, proč je ovoce zatracováno, je cukr. Ano, ovoce obsahuje fruktózu a glukózu. Některé druhy obsahují fruktózy méně (meruňky), jiné více (banán). A fruktóza je vlastně cukr. Ale je třeba rozlišovat uměle přidaným cukrem a přirozeně se vyskytujícím cukrem. To je rozdíl. Velký rozdíl. Co je důležité je, že kromě fruktózy ovoce obsahuje také hodně dalších věcí, vitamíny, minerály, fytonutrienty a vlákninu, což misku vah rozhodně převáží. To bychom za chvíli nesměli jíst ani zeleninu, protože i některé druhy zeleniny obsahují fruktózu. A vlastně ani mléčné výrobky, protože tam je zase laktóza...
2. Ovoce by se mělo jíst v omezeném množství - možná jste už slyšeli, že ovoce je třeba omezit, dát si max 1 ks denně, apod. Opět platí, neřešme kraviny. Ovoce je zdravé. Pokud ho nejíte na kila, tak opravdu je jedno, jestli sníte 2 nebo 3 kusy. Já třeba za den sním minimálně 3 kusy ovoce a vidíte, že žiju a že se mi i podařilo zhubnout. Opět bych poznamenala neřešme kraviny jako který bílý jogurt je bělejší nebo jestli si můžu dát ještě jednu mandarinku...
3. Ovoce se musí jíst jen dopoledne - velice častý mýtus, kterému - musím se přiznat - i já sama dlouho věřila. Pravda je však taková, že je tělu úplně jedno, jestli si ovoce dáte ráno nebo večer, důležité je, aby seděl celkový poměr příjem/výdej. Zapomeňme tedy na tvrzení, že ovoce se odpoledne a večer už jíst nesmí, protože ho tělo nestihne spálit. Není to pravda. Já mám pravidelně ovoce k odpolední svačině mezi 15. a 16. hodinou a normálně funguju.
4. Neobsahuje tolik vitaminů jako dříve - tohle není mýtus, ale pravda. Ovšem to rozhodně není důvod k tomu, abychom ovoce úplně z jídelníčku vyřadili. Není jich tam tolik jako dříve, ale pořád tam jsou. A pořád jich tam je dost.
Pokud Vás trápí nedostatek vitaminů a minerálů, můžete to jednoduše vyřešit doplňky stravy (u doplňků platí stejná pravidla, číst složení, nekupovat, co vidím v reklamě v tv, ale pořídit si kvalitní multivitaminový doplněk).
5. Fruktozový sirup - už jsme si řekli, že i když ovoce obsahuje fruktózu, nemusíme se bát ho konzumovat. Ovšem je důležité upozornit, že samotná fruktóza zdravá rozhodně není. V ovoci nad fruktózou vítězí další složky (vitamíny, minerály, fytonutrienty a vláknina). Ale konzumovat výrobky, kde se vyskytuje třeba fruktózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup rozhodně nedoporučuji. Jde jen o dobrý tah výrobců potravin, protože fruktóza je levnější a dobře se s ní pracuje. Velice často ji najdeme v průmyslově zpracovaných potravinách, ale - co je asi horší - i ve výrobcích, které se mohou zdánlivě tvářit jako zdravé, např. müsli, ochucené ovesné kaše, dokonce i v některých vysokoprocentních šunkách. Ruce pryč. Jak už jsme si řekli, je třeba rozlišovat přirozeně se vyskytující cukr a uměle přidaný cukr.

Moje rada: Snažte se jíst sezónní ovoce. Nezaměřujte se jen na jeden druh, ale střídejte více druhů. Kombinujte.