WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

čtvrtek 21. března 2019

Diastáza

 



Co to je:
Rozestup břišních svalů.

Příznaky:
vypouklé bříško, bolesti zad, špatné držení těla

Jak zjistím, že ji mám:
Lehněte si na postel, pokrčte nohy a zvedněte hrudník. Pokud se Vám na břiše udělá jakoby stříška, pravděpodobně máte diastázu. Stoprocentní jistotu vám dá ale pouze lékařské vyšetření.

Každá žena po porodu by měla nejprve zapracovat na posílení středu těla a ne se hned vrhnout na hubnutí. Vaše tělo dostalo těhotenstvím a porodem pěkně zabrat a potřebuje se zregenerovat a ne hned dostat další nálož v podobě tvrdých tréninků. Bohužel je mezi lidmi stále rozšířen mýtus, že břicho se hubne posilováním břicha a tak se maminky vrhají na sedy lehy a diví se, že pekáč buchet nikde.
Na to, že máme diastázu přijdeme většinou až poté, kdy nám nezabírá cvičení a jídelníček, břicho je stále vypouklé. Tehdy teprve začínáme řešit, kde může být problém. Bohužel většina maminek diastázu má. Pokud je menší (1-2 prsty), může se časem spravit i sama. V těch ostatních případech je třeba vyhledat pomoc odborníka. A teď skutečně apeluji na slovo odborníka. Nehledejte rady na internetu. Na netu je toho spousta a ne vše je pravda a ne vše je od odborníků. Skutečně se vyplatí zavřít strejdu googla a zajít za lékařem. S diastázou vám pomůže fyzioterapeut. Pokud budete mít žádanku od lékaře (obvodní, gynekolog), návštěvy fyzioterapeuta vám bude hradit pojišťovna. Pokud půjdete k fyzioterapeutovi rovnou, budete si vše hradit sami. Cena se může vyšplhat do tisíců, protože určitě nebude stačit jedna návštěva. Fyzioterapeut vám ukáže ty správné cviky na zlepšení diastázy, bude hlídat správné provedení cviků, správné dýchání, atd. Při diastáze jde hlavně o to, aby se posílil střed těla, tzv. core, při klasickém cvičení jako jsou třeba sedy lehy posilujete přímé a šikmé břišní svaly a tím si právě právě diastázu ještě zvětšujete.
Pokud je už diastáza moc velká nebo když cvičení nezabere, řeší se operativně tzv. abdominoplastikou, kdy se rozestouplé svaly opětovně sešijí. To vše je ale na posouzení lékaře. Proto pokud máte podezření na diastázu, co nejdříve vyhledejte odborníka.
Důležité ale podotknout, že diastáza nevzniká jen těhotenstvím a rozhodně nepostihuje jen ženy. Diastáza může vzniknout i při nadváze nebo při špatném a přetěžujícím tréninku. Ano, těchto případů není tolik jako u těhotných, ale také se to stává. Problémem diastázy nemusí být jen vypouklé břicho, ale také bolesti zad a špatné držení těla, hrbení se, apod. Pokud máte na diastázu podezření, začněte svůj problém řešit co nejdříve.

Více informací i diastáze najdete zde: http://iva-mmt.blog.cz/