WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pátek 7. ledna 2022

Může obézní člověk trpět podvýživou?

  


Když někdo trpí nadváhou nebo obezitou, automaticky si myslíme, že ten člověk jí strašně moc. Že má velké porce, že se přecpává, a proto vypadá tak, jak vypadá. Úplně beze srandy Vám můžu říct, že ve spoustě případů tento člověk s nadváhou či obezitou trpí podvýživou. Hned vysvětlím.
Podvyživeného člověka si představujeme jako nějakou anorektičku, kost a kůže, jako někoho, kdo nejí nebo jí strašně málo a proto trpí podvýživou. Ano, to je jeden ze způsobů podvýživy. Ale i obézní člověk může být podvyživený. Definice podvýživy zní, že organismus dostává nedostatečný přísun živin. Podívejme se tedy na jídelníček našeho obézního člověka. Většinu jídelníčku tvoří sacharidy, respektive cukry. Žádné komplexní sacharidy, žádná vláknina (nebo jen v minimálním množství), jen samé cukry. Tělo strádá, chybí mu vláknina, chybí mu kvalitní sacharidy.
A jaképak má tento obézní člověk bílkoviny? Většinou jsou tvořeny mléčnými výrobky a masem, respektive ochucenými mléčnými produkty, které obsahují daleko více cukrů než bílkovin a masem - ehm, tučným masem, smaženým, uzeninami, apod. Ten jeden jahodový jogurt ke snídani a smažený řízek k obědu skutečně na denní porci bílkovin nestačí. Tělo strádá, chybí mu kvalitní bílkoviny.
A jak je to v jídelníčku s tuky? Tuků je tam poměrně dost, o tuky nouze není, to máme transmastné kyseliny tady, ztužené tuky támhle, to si dáme k televizi brambůrky, k obědu řízeček z přepáleného oleje a co teprve ty hranolky z friťáku! Tuků je tam habaděj, o tom žádná, problém ale je, že to všechno jsou tuky nekvalitní, tzv. špatné tuky, které našemu tělu nic nedají, naopak tělu a našemu zdraví škodí. Kvalitních tuků máme v jídelníčku poskrovnu. Tělo strádá, chybí mu kvalitní tuky.
Vidíte to? Když se na to podíváme ještě jednou, tak obézní člověk nejí málo, jí dostatečně nebo dokonce více, ale i přesto tělu nedodá to, co potřebuje. Pokud bychom to vyjádřili procentuálně, tak náš obézní člověk plní kvalitní sacharidy dejme tomu na 15% (doporučené množství je 40%), kvalitní bílkoviny na 10% (doporučené množství je 30%), kvalitní tuky na 5% (doporučené množství je 30%). Čili, podtrženo sečteno, to máme 30% celkového příjmu je jakž takž v pořádku (a to jsme ještě hodně shovívaví), takže náš obézní člověk, tedy spíše jeho tělo, přežívá pouze na 30% toho, co skutečně potřebuje. To znamená, že dlouhé roky jede na úsporný režim, tělo i při 30% příjmu musí přežít a fungovat.
Tělo tedy trpí podvýživou, protože nemá dostatek kvalitních makroživin, dostává pouze samé nekvalitní živiny, které nepotřebuje a které mu ještě navíc škodí (!).
Když se podíváme na jídelníček obézního člověka, tak pokud bychom měli spočítat denní příjem, tak ten klidně může být 1.800 kcal, tedy na první pohled dostatečný. Ale právě tady platí, že není kalorie jako kalorie. Protože to, že jíte dostatečně, ještě neznamená, že Vaše tělo netrpí a není podvyživené. Daleko důležitější než celkový denní příjem je rozložení maker, tedy sacharidů, bílkovin a tuků. A ještě důležitější než rozložení maker je to, z jakých zdrojů ta makra přijmete. Protože je rozdíl mít splněné tuky z nekvalitních škodlivých tuků anebo z těch kvalitních, pro tělo tak moc potřebných. Proto se Vám může zdát, že jíte dostatečně, kalorický příjem plníte, ale stejně se nic neděje. Protože nejde jen o kalorie. Důležité je, z čeho ty kalorie přijmete. To zajímá Vaše tělo. A to by mělo zajímat i Vás.

Moje Tělo - Moje Volba