WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pátek 8. června 2018

Práce na směny



Jak se stravovat při práci na směny? Spousta z nás pracuje ve směnném provozu a tak tento dotaz se často opakuje. Jak to tedy je? Ve skutečnosti je stravování při práci na směny strašně jednoduché, žádné rozdíly v něm nejsou. Problémem je přeprogramovat si myšlení...

Při práci na směny jsou stejná pravidla:
musíte jíst pravidelně, každé 3 - 4 hodiny, musíte jíst dostatečně a vyváženě a každé jídlo musí obsahovat všechny makroživiny. Problém ale bude, že většina lidí má tak nějak naprogramováno, že v noci se nejí. Není to ale pravda. Teda, jasně že, když v noci spíte, tak nejíte. Ale pokud pracujete, jíst musíte. Váš režim je defakto obrácený, přes den spíte, v noci pracujete a tomu musíte přizpůsobit i svůj stravovací režim. Nebojte se toho, normálně se najezte. Vezměte si tužku a papír a rozepište si svůj denní režim při každé směně - kdy vstáváte, kdy máte pauzu, atd. Je lepší, když jste na to připravení a víte, kdy a co. Váš rozpis může vypadat třeba takto, ale podotýkám, jde jen o příklad, každý si musí stravovací režim upravit podle svých potřeb:

Ranní směna:
Vstávám v 5 hodin ráno.
V 5:30 snídaně
Pracuju od 6 hodin.
Přestávka v 9:00 - svačina.
Oběd ve 12:00.
Končím ve 14 hod.
Svačina v 15 hod.
Večeře v 18 hod.
Druhá večeře v 21 hod.
Spát jdu ve 23 hod.

Odpolední směna:
Vstávám v 10 hod.
Snídaně v 10:30.
Oběd v 13:00.
Pracuju od 14 hod.
Svačina v 16:30 - přestávka.
Večeře v 19 hod - přestávka.
Končím ve 22 hod.
Druhá večeře ve 22:30.
Spát jdu o půlnoci.

Noční směna:
Vstávám ve 13:30.
Oběd v 14 hod.
Svačina v 18 hod.
Večeře v 21 hodin.
Pracuju od 22 hod.
Přestávka 00:30 - svačina.
Přestávka ve 3 hod - svačina.
Končím v 6 ráno.
Snídaně v 6:30.
Spát jdu v 8 hodin.


Nejdůležitější je jíst pravidelně, kvalitně a dostatečně, tedy nehladovět a soustředit se na kvalitu potravin. K vykonání práce tělo potřebuje energii, takže pokud nespíte a pracujete, musíte tělu energii dodat. Nebojte se jídla, bojte se hladu. 

Moje Tělo - Moje Volba