WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 2. října 2018

Jak na břicho?

 


Léto se nám blíží, plavková sezóna za dveřmi a tak zase o něco víc koukáme do zrcadla a zoufáme si. Přes zimu nám v pase vyrostla ošklivá pneumatika. Nejvyšší čas začít na sobě makat!

Kdo by nechtěl mít krásné vypracované sexy bříško. Docílit toho ale vůbec není snadné. A ještě těžší to je, když k dosažení cíle používáme "zaručené" mýty.


Jak tedy zhubnout na břiše?

Možná Vás to překvapí, ale úplně stejně jako kteroukoliv jinou partii. Ono totiž nejde hubnout jen někde. Vážně. Hubnutí je vždy komplexní. Bohužel.
Základem hubnutí bříška zůstává tedy zdravý vyvážený jídelníček a pohyb. Možná o něco víc u této partie platí, že hubnutí začíná v kuchyni. Protože u většiny lidí je právě bříško tou kritickou partií, která tuk přitahuje jako magnet. Pokud tedy Váš jídelníček není oukej, tak je velmi pravděpodobné, že se to projeví právě na bříšku.
A teď k pohybu. Ano, pohyb je pro sexy bříško důležitý, ale tím pohybem rozhodně není myšleno dělat sedy lehy. Opět platí, že pro zhubnutí bříška je potřeba komplexní cvičení a ne pouze cviky na břicho. Nejefektivnější bude asi HIIT trénink v kombinaci se silovým tréninkem. Pokud tedy potřebujete zhubnout, zvolte komplexní cvičení na celé tělo. Zapomeňte na každodenní cvičení břišních svalů. To by bylo spíše kontraproduktivní. Ve skutečnosti lze krásného vyrýsovaného bříška docílit i minimálním cvičením břišních svalů - pokud je správný jídelníček, nízké procento podkožního tuku a pravidelný komplexní pohyb, při kterém vlastně břišní svaly posilujete sekundárně. Pohybovou aktivitu zařazujte 3-4x týdně, každodenním cvičením nic neurychlíte. Naopak. Svaly potřebují čas na regeneraci.

Jaké komplikace mohou nastat?
1. Jsem po porodu - po porodu doporučuji se cvičením začít až 2 měsíce po porodu (a samozřejmě po svolení gynekologa ), po císaři nejdříve 6 měsíců od porodu.

2. Jsem po operaci břicha - po operativním zákroku doporučuji začít se cvičením nejdříve 6 měsíců od operace (a samozřejmě po svolení lékaře).

3. Diastáza - tzv. rozestup břišních svalů dokáže potrápit a to nejen ženy, ale i muže. Přímé břišní svaly vlastně nejsou na svém místě, ale jsou rozestouplé a tím vzniká vypouklé bříško, na které prostě nic nefunguje. Pomůže jen správné cvičení - doporučuji zajít k lékaři, objednat se na fyzioterapii a raději se nepokoušet napravit to sám doma. Diastáza se objevuje hlavně po porodu nebo při větší nadváze. 

4. Nafouklé bříško - pocit tzv. nafouklého břicha může mít hned několik příčin - můžete zadržovat vodu (na vině může být nadměrná konzumace soli, která na sebe váže vodu - omezte sůl v jídelníčku, nebo u žen může být na vině i menstruační cyklus nebo za to může nějaká potravina (lepek, mléčné výrobky, luštěniny - je třeba vypozorovat, kdy trpíte pocitem nafouklého břicha, po jakém jídle).

5. Bolest - při cvičení se může objevit bolest. Příčin může být několik:
- jste po operaci/porodu - nebyli jste dostatečně zahojeni, vyhledejte lékařskou pomoc
- špatné provedení cviků - špatné provedení cviků může způsobovat bolest (a to nejen v partii, kterou zrovna cvičíte), doporučuji vyhledat kvalifikovaného trenéra a pár lekcí strávit pod jeho dohledem

- menstruační bolesti - pokud zrovna máte menses a necítíte se dobře, nebojte se trénink na pár dnů vynechat, nic Vám neuteče
- emoc/úraz - pokud jste nemocní/máte úraz, rozhodně necvičte! Dejte tělu čas na uzdravení se a nezatěžujte ho ještě fyzickou aktivitou.

Shrnutí:
Pokud chcete mít krásné bříško musíte nejprve zhubnout tuk. Docílíte toho kvalitním a vyváženým jídelníčkem a pravidelným a komplexním pohybem. Není žádoucí cvičit cviky na břicho, ale spíše celé tělo, HIIT v kombinaci se silovým tréninkem.