WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

středa 9. března 2016

Recenze: Kettlebell Simple and Sinister

Dnes přicházím s recenzí na knihu Ketllebell Simple and Sinister od Pavla Tsatsoulina. Program slibuje, že tě připraví na cokoliv, do čeho tě život vrhne:od vynesení klavíru do chodů až po zvládnutí pouliční rvačky. Je tomu skutečně tak? Pojďme to zjistit.

Autor: Pavel Tsatsouline
Cena: cca 399 Kč
Počet stran: 90

Kniha vyšla v roce 2013 v anglickém jazyce, na konci roku 2015 se dočkala českého překladu.



Autor:
Jméno Pavel Tsatsouline je ve světě fitness velice známé. Pavel je bývalý instruktor fyzické přípravy sovětských speciálních jednotek, působící v současnosti jako expert ve výcviku elitních vojenských a speciálních bezpečnostních jednotek USA. Je zakladatelem organizace StrongFirst a byl prvním, kdo Západu představil ruskou ketllebell (r. 1998). 

Obsah:
Kniha je rozdělena do dvou částí - Simple ( jednoduše ) a Sinister ( nekompromisně ). Na začátku se dozvíme historii ketllebell a výhody cvičení s ní. Celý program se skládá pouze ze dvou cviků, o nichž je známo, že mají největší přínos, a při tom se dají snadno naučit. Tyto cviky jsou swing a get up. Pavel nám poradí, jak si vybrat správnou ketellbell a proč by se ženy neměly bát silového tréninku.
Následuje popis těchto dvou základních cviků, správné provedení, dále protahovací cviky a správná technika dýchání. Vše doplněno barevnými fotografiemi, na kterých je předvedeno jak správné, tak i chybné provedení cviku. Zajímavá je také kapitola péče o ruce - jak se vyvarovat puchýřů a jak je léčit, když už se objeví. 
V části Sinister najdeme vysvětlení hard style techniky, nebo-li filosofie "jednoho úderu - jednoho zabití" aplikované na silový trénink. Dozvíme se, proč nebýt pasivní,  proč se nedržet zpátky, i jestli má smysl cvičit méně náročné silové cviky s vysokým počtem opakování. Následuje doporučení, jak si stanovit své cíle a jak jich postupně dosáhnout. 
Na závěr najdeme jednostránkové shrnutí celého programu Simple and Sinister s doporučením: "Opakuj, dokud nezesílíš."




Můj názor:
Hned na začátek musím poznamenat, že je od první stránky jasné, že autorem není spisovatel, ale expert ve výcviku elitních vojenských jednotek. :) Kniha je psána jasně a nekompromisně. Nečekejte žádné kudrlinky a okecávání kolem. :) Musím ale přiznat, že se mi to líbí a i mi to k danému tématu sedí. 
Rozhodně chci vyzdvihnout naprosto precizní návod na správné provedení jednotlivých cviků - už jen kvůli tomu by měl mít knihu doma úplně každý, kdo se nějakým způsobem pokouší cvičit. Prostě a jednoduše víte, jak a co máte udělat, i jak to dělat nemáte. 
Silový trénink je dnes velice populární a snad každý druhý má doma nějakou tu činku a bell. Ovšem ne každý už ví, jak správně cvičit, a tak se pro něj ( a i pro okolí ) může stát činka ( bell ) nebezpečím. Špatným provedením cviků hrozí zdravotní potíže, nemluvě o tom, když Vám bell odletí tam, kam nechcete... :) I já jsem měla tu čest seznámit se se silou ketellbell ( článek zde ), naštěstí to nemělo žádné hrozivé následky, ale i tak, je třeba mít respekt.
Po přečtení knihy pro Vás cvičení už nebude takové jako dřív. Budete si vše mnohem víc uvědomovat a prožívat. Budete vědět, co se děje s Vaším tělem. Budete chtít překonávat své možnosti. Budete chtít být lepší  a silnější. Možná se to někomu zdá málo, postavit celý program jen na dvou cvicích. Ale právě o tom to je. Jednoduché a nekompromisní. :)


Pokud i Vás kniha zaujala, můžete si ji koupit třeba zde.