WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

sobota 9. března 2013

Proteiny

Dnes se podíváme blíže na proteiny.
Nejprve tedy, co to vlastně proteiny jsou. Proteiny nebo-li bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, ale tělo je umí použít i jako energii. Vždy je třeba, aby tělo mělo celý den pravidelný přísun energie, jinak, když mu dojdou sacharidy, tak začne spalovat proteiny - Vaše svaly. Právě proto je základem nabírání svalové hmoty pravidelné jídlo každé 2 - 3 hodiny.
Kde proteiny najdeme?
Nejlepším zdrojem je samozřejmě maso, vejce, mléko a mléčné výrobky ( jogurty, sýry, atd ), luštěniny, sójové výrobky.



Pro nárůst svalové hmoty je třeba přijmout 1,4 - 1,7 g proteinů na 1 kg Vaší hmotnosti. Což není zrovna málo a proto právě se zde nabízí možnost využití doplňků výživy. 
Jenže jak se na trhu s proteinovými výživami orientovat?
Pokud jste pouze rekreační sportovec, pak jsou pro Vás vhodné proteiny s obsahem bílkovin do 70%, což pro nás - nekulturisty - bohatě stačí :-). 
Určitě si říkáte:" No, to zas bude nějaký blivajs, nebude mi to chutnat." Je důležité, aby Vám proteinový doplněk chutnal, abyste ho pili s chutí a ne s odporem. Ale každý máme chutě jiné. Proto doporučuji nejprve ochutnávat a pak se rozhodnout. Na trhu je nepřeberné množství chutí, od čokoládových, přes ovocné až po medové. Jistě si každý přijde na své :-). 


Nejčastější dotazy


Kdy mám proteinový koktejl užívat? 
Názory na toto nejsou jednotné. Ale proteinový koktejl by se měl užívat po cvičení, protože i po cvičení probíhá spalování a Vy tím koktejlem ještě podpoříte růst svalové hmoty. Takže doporučení je proteinový koktejl si dát 30 - 60 minut po cvičení. 


Jak se takový koktejl připravuje?
Proteinový prášek lze rozmíchat buď v mléce ( možno i kozím ) nebo ve vodě. Za sebe ale určitě doporučuji mléko - lépe to chutná. Doporučuji promíchat pomocí mixéru, jelikož ručně by Vám to trvalo delší dobu a bylo by to namáhavě pořádně vše promíchat. Takto připravený koktejl už je možné klidně vypít. Samozřejmě labužníci mohou dále ochucovat - např. bílý jogurt, ovoce, skořice, atd.


Opravdu po užívání proteinových koktejlech zhubnu?
Ne, proteinové koktejly nejsou stavěny na redukci váhy, ale k nabírání a upevňování svalové hmoty. Proteinové koktejly nejsou žádné zázračné spalovače tuků, co vidíte v reklamách. Je to pouze doplněk stravy.



Budu mít po proteinových koktejlech svaly jako Rambo?
Ne, to opravdu nehrozí :-). Pokud chcete vypadat jako Rambo, musíte tomu přizpůsobit své cvičení a posilování. Jen proteinové koktejly z Vás Ramba neudělají. 


Jsem nemocná a musím tedy vynechat i cvičení. Mám přestat užívat proteinový nápoj?
Neměli byste. Protože tím, že ho přestane užívat můžete také stát, že o svou svalovou tkáň začnete přicházet. A čím větší svalstvo, tím vyšší spalování :-). Takže rozhodně nepřestávat. 

Může mít proteinový koktejl nějaký negativní vliv na zdraví?
Ano, může. V dnešní době není nic jisté - koupíte si hovězí lasagne, ale dostanete koninu.... Faktem je, že i v proteinových nápojích mohou být významné rozdíly. Proto rozhodně doporučuji kupovat proteinové koktejly od ověřených zdrojů a vždy si nejprve o tom daném koktejlu vyhledat informace. Nebrat nic nového, neověřeného, nic o čem nejsou dostupné informace, u čeho nevíte přesné složení. Takovou jistotou ale rozhodně je syrovátkový protein, který je rychlý, nezatěžuje trávící trakt, je nealergenní a podporuje imunitu. A samozřejmě je nutné vždy dodržovat dávkování uvedené na obalu. 

Mají proteinové koktejly nějaké vedlejší účinky? 

Nic závažného. Pokud Vám daný proteinový nápoj nesedne, mohou se objevit potíže související se zažíváním - např. nadýmání, střevní potíže. Pokud se u Vás nějaké vedlejší účinky vyskytnou, přestaňte daný proteinový nápoj používat a zvolte jiný.