WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 10. února 2015

Recenze: Kuchařka Ovládněte svůj metabolismus

Nakladatelství ANAG, které se tak nějak ujalo překladu knih Jillian Michaels, nám na začátku prosince dalo krásný předvánoční dárek - novou přeloženou knihu Jill. Kuchařka Ovládněte svůj metabolismus. Co nového nám tato kniha přináší?
Obal knihy: Hip! Hip! Hurá! Naše prosby dolétly až k nejvyššímu, k nakladatelství ANAG, a tak se tato kniha už nemusí bát znatelného opotřebení - má pevnou tvrdou vazbu. Což je u knihy Jill a hlavně u kuchařky veliké plus.
Anag zachoval obálku stejnou jako je v originále, takže na titulní straně vidíme opět usměvavou Jill a na zadní straně máme základní informace o knize.

Obsah knihy:
Kniha je rozdělena do třech částí - na prvních stránkách je jakési shrnutí knihy Ovládněte svůj metabolismus, aby i ten, kdo knihu nemá doma, věděl, co a jak. Následuje inspirativní jídelníček na zhruba 1.200 kalorií a poslední část je tvořena recepty s nutričními hodnotami.
Hned na začátku nám Jill shrne celou knihu Ovládněte svůj metabolismus jen na několika málo stranách. Je to takové připomenutí pro ty, co jí četli a základní info pro ty, co jí nečetli.☺ Najdeme zde informace o metabolických hormonech, o správných potravinách, které by měly tvořit základ našeho zdravého jídelníčku, a také o různých prospěšných účincích potravin na naše zdraví.
Ukázkový jídelníček, který Jill vytvořila, je sestaven na sedm dní a je založen zhruba na 1.200 kaloriíích za den a kalorickému poměru 40% uhlohydrátů, 30 % tuků a 30% bílkovin. Obsahuje vždy snídani, oběd, svačinu a večeři a recepty k jednotlivým jídlům jsou samozřejmě součástí knihy.
Recepty jsou rozděleny do záložek Snídaně, Hlavní jídla, Polévky, Svačiny a Dezerty. U každého receptu najdeme seznam ingrediencí, detailní postup a výživové hodnoty. Nebyla by to Jill, aby nám nepřidala nějaký bonus, takže u receptu vždy najdeme nějaké její rady a informace. A na úplný závěr doplňující kapitola s radami, jak uvařit výborný domácí zeleninový vývar, kečup, ovocnou zálivku, omáčku a další.

Můj názor:
Má očekávání od této kuchařky nebyla nijak velká. Samozřejmě jsem se těšila - přece jen kniha mé oblíbené Jill☺ - ale kuchařka... Co lze očekávat od kuchařky? Recepty. Nic víc. Nebyla by to ale naše Jill, kdyby nám přece jen nedala trošku víc než recepty. Ona prostě nemůže napsat jen ingredience, postup, ingredience, postup. Ona nám k tomu musí ještě říct svoje, svou zkušenost, rady, jak to uvařit správně, na co si dát pozor, atd.
Někomu možná shrnutí knihy Ovládněte svůj metabolismus hned na začátku přišlo jako zbytečnost. Já jsem to ale uvítala, protože jsem si osvěžila paměť a navíc, jak víme, opakování je matka moudrosti.
Co Vás jistě zajímá je, zda v knize najdete normální recepty s normálními surovinami nebo jestli to jsou potraviny pro nás nedostupné. "A" je správně. Schválně jsem si prošla každý recept v knize a našla jsem asi jen dvě věci, které jsem neznala, ale které se dají snadno nahradit něčím dostupnějším. Takže se není třeba obávat, že jde o cizokrajná jídla pro nás neznámá.
Doporučený jídelníček od Jill ale dodržovat nebudu - promiň Jill. Určitě některé recepty ráda vyzkouším, ale dodržovat striktně celý týden nebudu. Jídelníček si vždy tvořím sama, akorát inspiraci pro jednotlivá jídla hledám různě v knihách a na internetu.
Celkově se mi kniha líbí, Jill nám zase prozradila několik dalších tajemství a rad k úplnému ovládnutí metabolismu. Co ale hodnotím negativně je absence fotek jídel. Přece jen jíme i očima. A ještě když jde o jídla pro lidi, kteří se zdravým životním stylem teprve začínají. Netuším z jakého důvodu fotky jídel nebo alespoň k některým receptům nebyly vloženy, ale rozhodně to je velká škoda.
Jinak samozřejmě knihu doporučuji všem, co začínají a mají problém orientovat se mezi zdravými potravinami a jídly, případně nevědí, co jíst, jak si poskládat zdravý jídelníček. Tato kniha Vám bude skvělou příručkou v prvních krůčcích Vaší velké změny.

O kuchařku Jillian Michaels můžete do konce února soutěžit na mém blogu.


Pokud Vás kniha Ovládněte svůj metabolismus Kuchařka zaujala, můžete si ji objednat zde. 
Knihu Ovládněte svůj metabolismus objednávejte zde.
Knihu Udělejte radikální řez objednávejte zde.
Knihu Vyhrajte boj o štíhlé tělo objednávejte zde.

                                        Web: www.anag.cz


Díky Martině Haydenové, která už některé recepty od Jill vyzkoušela, Vám nyní mohu nabídnout malou ochutnávku toho, co v knize najdete.