WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

sobota 23. října 2021

Vliv průmyslově zpracovaných potravin na lidské tělo

BBC přichází s novým dokumentem Čím krmíme naše děti? na téma průmyslově zpracované potraviny. Dr Chris van Tulleken (42 let) sám na sobě testoval, co s lidským tělem udělá měsíc stravování se nezdravým jídlem, kde 80% jídelníčku tvoří průmyslově zpracované potraviny.

 Co jsou průmyslově zpracované potraviny?
Jsou to uměle vyrobené potraviny za účelem zlevnit jejich výrobu, zrychlit přípravu a zároveň upravit jejich chuť. Bohužel v dnešní době se výrobci předhání ve výrobě těchto potravin, aby potravina co nejdéle vydržela, aby byla hezky barevná, aby chutnala a aby byla co nejrychleji připravená ke konzumaci. Klasický příklad je mražená pizza, rybí prsty, pečivo, polévky z pytlíku, sladkosti, atd. Dá se říct, že dnes už je docela problém najít v obchodě potravinu, která není průmyslově zpracovaná.
Vraťme se ale k experimentu doktora Chrise. Rozhodl se že celý měsíc bude pod lékařským dohledem jíst průmyslově zpracované potraviny, aby zjistil, co způsobí v lidském těle. Před započetím experimentu podstoupil lékařské vyšetření, odběr krve, magnetickou rezonanci a také zjištění hladin hormonů.

 Jak tedy celý experiment dopadl?
Za čtyři týdny přibral neuvěřitelných 6,5 kg. Pokud by takto pokračoval další rok, jeho počáteční váha se mohla zdvojnásobit. A to se nesnažil nijak přejídat, nebylo úmyslem jíst záměrně velké porce, prostě jedl, když měl hlad. Průmyslově zpracované potraviny se snadněji žvýkají a polykají, sníme je tak až o třicet procent rychleji. Než si naše tělo, náš mozek stihne uvědomit, kolik jsme toho snědli, je už pozdě. A to je právě příčinou přejídání. "Když jsem jedl kuřecí nugety, lasagne nebo cereálie, tak mě samotného překvapilo, jak těžké pro mě bylo přestat je jíst. I když jsem snědl svou porci, měl jsem stále potřebu pokračovat." Všechna tato jídla obsahovala spoustu různých umělých dochucovadel, která právě způsobí, že člověk sní více než potřebuje. Tyto látky mohou být pro mozek vysoce návykové. Kombinace soli, tuku a cukru vyvolává v mozku pocit blaženosti, mozek začne tyto potraviny vyžadovat stále častěji a ve větším množství.
Každým dnem se doktor Chris cítil hůř a hůř, měl zácpu, pálení žáhy, nespavost, snížené libido, bolesti hlavy, úzkosti. Sám říká, že za ty čtyři týdny zestárl o deset let. "Kvůli vysokému příjmu soli jsem se v noci často budil žízní nebo potřebou jít čůrat. Pak jsem zase nemohl usnout, tak jsem šel do kuchyně a vyjedl ledničku. Dostal jsem se do začarovaného kruhu nespavosti, přejídání a výčitek." To ale stále nebylo to nejhorší...
Nejvíce šokující je fakt, že došlo k 30% nárůstu hormonů hladu (dávají mozku signál, že je třeba se najíst) a současně k poklesu hormonů, které nám dodávají pocit plnosti (dávají mozku signál, že můžeme přestat jíst). Magnetická rezonance navíc ukázala, že se rapidně navýšily spojení mezi "centrem odměn" a mozečkem (část mozku, Cerebellum), což znamená, že mozek člověka "nutí" jíst, aby byl vyvolán pocit uspokojení. To samé se děje v mozku lidí závislých na alkoholu nebo drogách. Magnetická rezonance tak prokázala, že i za tak krátkou dobu (pouhé 4 týdny) došlo k významným změnám uvnitř mozku, že průmyslově zpracované potraviny negativně ovlivňují náš mozek a můžeme se jen domnívat, co vše dokáží způsobit uvnitř těla lidí, kteří se takto stravují každý den po celý život...

 Cílem průmyslově zpracovaných potravin není dodat tělu potřebné živiny, jejich cílem je za co nejmenší výrobní náklady vyrobit produkt, na kterém si tělo vytvoří závislost a zákazník tak bude nucen neustále si ho kupovat. S průmyslově zpracovanými potravinami musíme zacházet jako s kteroukoliv jinou škodlivou návykovou látkou.

Dokument BBC, který celý experiment dokumentuje, bude mít premiéru 27.5. na TV stanici BBC, možná se pak objeví i na internetu, v originále.

Volně přeloženo z článku: