WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

sobota 6. července 2013

Jakou zmrzlinu si vybrat?

Zmrzlina a léto, to prostě patří k sobě. Ale můžeme si vůbec zmrzlinu dopřát, když dodržujeme zdravý životní styl? A pokud ano, tak jakou? Čtěte dále☺.

Jak jistě víme, zmrzlina má vysokou energetickou hodnotu, proto bychom si tuto pochoutku měli dopřávat v menších dávkách a vždy pečlivě vybírat a sledovat složení. 
Při vybírání té správné zmrzliny vždy sledujte obsah cukru - obsah přidaného cukru musí být max 20 g na 100 g výrobkuMusíme si ale uvědomit, že snědením jedné takovéto zmrzliny si v podstatě vyčerpáme denní příjem cukru. Nedodá nám žádnou bílkovinu, tudíž nás ani nezasytí. Proto je možná lepší si vybrat jogurtovou nebo tvarohovou zmrzlinu, která obsahuje i bílkoviny a díky tomu nás i zasytí a můžeme jí pojmout jako svačinu


Ovocná zmrzlina je sice méně kalorická, ale obsahuje více sacharidů - průměrná zmrzlina obsahuje ve 100 g výrobku 590 kJ, 2 g bílkovin, 5 g tuku a 23 g sacharidů. 
Smetanová zmrzlina obsahuje ve 100 g výrobku 1.050 kJ, 3 g bílkovin, 21 g tuků a 12 g sacharidů. U smetanové zmrzliny je třeba především dbát na to, aby v ní obsažené tuky byly kvalitní - často dochází k výměně mléka či smetany za rostlinné tuky, ty však nejsou pro tělo příznivé.


Ovocná dřeň - dobrá volba
Nedívejte se jen na obsah ovoce, ale i na obsah cukru. V obchodech najdeme dřeně i s 80% ovoce, tak proč platit jen za vodu?

Správné uchovávání zmrzliny:
Správná teplota v mrazáku se zmrzlinou se pohybuje v rozmezí od -13 do -22 stupňů Celsia. Pokud si chcete zakoupenou zmrzlinu doma uložit do mrazáku, je třeba ji transportovat v chladící tašce. Pokud by Vám zmrzlina roztála a následně opět zmrzla, její chuť by se znehodnotila. 


Tip: Pokud chcete opravdu vyváženou svačinu, dejte si ovocnou dřeň a k tomu třeba jogurt či tvaroh anebo ještě lépe, připravte si domácí zmrzlinu☺. 

Recept Domácí zmrzlina od Roberta Zatloukala
2 banány ( nebo jiné ovoce ), 50 g třtinový cukr, 100 g bílého polotučného jogurtu, 200 g ricotty


Vše rozmixujeme, poté propasírujeme přes sítko, aby ta hmota byla co nejjemnější a dáme na 15 minut vychladit do ledničky a poté do zmrzlinovacího přístroje. Dobrou chuť!