WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pátek 8. července 2016

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou často diskutovaným tématem a mnohdy od nich očekáváme přímo zázračné účinky. Musíme si však uvědomit, že doplňky stravy jsou a pořád budou jen DOPLŇKY stravy. Hlavní slovo má vždy strava, ta je nejdůležitější. Pokud z nějakého důvodu nám ve stravě něco chybí, je důležité to tělu dodat a k tomu nám slouží právě doplňky stravy.
Pokud jste někdo, kdo se připravuje na fitness soutěž nebo jste profi sportovec/závodník, pak Vám jistě s doplňky stravy poradí Váš trenér a všem je nám jasné, že doplňky stravy budou mít své nezastupitelné místo ve Vašem jídelníčku. Pokud jste obyčejný smrtelník, který se jen snaží zhubnout/přibrat/udržet hmotnost nebo jen prostě jíte zdravě, pak opravdu není nutné mít doma zásobu doplňků. Jak se ale v tom velkém množství doplňků vyznat? Zde je menší přehled.

 Článek vznikl ve spolupráci s jedním z majitelů eshopu Fitstore a autorem knihy Co vám výživoví poradci neříkají Pavlem Walkem, za což mu patří velké díky. 

Nezapomeňte si vždy přečíst správné dávkování výrobků na obalu.

PROTEINY - nejčastější doplněk, kterému jsou přisuzovány magické účinky. Asi Vás zklamu, ale protein neslouží k hubnutí, ani se po něm tuk nemění na svaly. Protein je prostě protein nebo-li bílkovina. Stejně jako maso nebo mléčné produkty. Je to doplněk pro ty, co třeba z nějakého důvodu maso nejedí (nebo ho jedí málo), a proto mají ve stravě málo bílkovin, potřebují je nějak doplnit. Jeho úlohou je také rychlé dodání jednoduše zpracovatelných živin a tudíž i lepší regenerace svalů po náročném tréninku.
Jak užívat? Rozmíchat s vodou a vypít. Užívat cca 20-30 minut po tréninku nebo třeba jako svačinu během dne.

Pavel Walek doporučuje:
Při intoleranci na laktózu: Isoprime CFM Isolate
Pro vegany/vegetariány: Vegan Blend



SPALOVAČE - opět nečekejte zázračné bobule, které jednoduše spálí všechen tuk. Tak to skutečně není. Spalovače slouží jako podpora spalování před tréninkem nebo po tréninku. Bez pravidelného pohybu ale logicky nefungují.

Pavel Walek: U spalovačů tuků nedoporučuji carnitin (nefunguje, maximálně u lidí, kteří jí minimum živočišných produktů a tudíž ho mají nedostatek ve stravě), stejně tak nedoporučuji doplňky jako CLA, garcinia cambogia nebo malinové ketony (raspberry ketones). Všechny tyto látky jsou podpořené pouze marketingem – neexistují žádné studie potvrzující jejich účinek na spalování tělesného tuku. Místo toho doporučuji termogenické spalovače, ve kterých je obsažený například kofein, zelený čaj, synefrin atd. Doporučuji např. Synemax nebo Grenade Thermo Detonator.

RYBÍ OLEJ - pokud nemáte na svém jídelníčku ryby alespoň 3x týdně, pak by pro vás tento doplněk měl být samozřejmostí. Obsahuje vysoké množství omega 3 kyselin, zajistí lepší paměť, zvýší koncentraci, podporuje činnost srdce a má mnoho dalších pozitivních účinků.

Pavel Walek: Vzhledem k tomu, že drtivá většina Čechů jí ryb málo, máme špatný poměr omega 3 vs omega 6 mastných kyselin. Rybí olej proto dohromady s multivitamínovým přípravkem považuju za naprostý základ doplňků stravy.
Sledujte hlavně obsah EPA/DHA, případně (zejména u těhotných a kojících) taky podle certifikátů o tom, že tam nejsou žádné těžké kovy ani jiné znečišťující látky. Jeden z nejlepších je Omega 3 90 kapslí značky Reflex.  

KLOUBNÍ VÝŽIVA - je určena pro prevenci bolesti a opotřebení kloubů. Zejména u profesionálních sportovců bývají klouby dost namáhané a správná kloubní výživa by měla být samozřejmostí.

Pavel Walek: Kloubní výživa bohužel nedokáže vyřešit závažné problémy s pohybovým aparátem. Její použití je vhodné jako prevence a jako řešení lehkých až středně těžkých problémů. Pokud poškození kloubů překročí určitou mez, kloubní výživa bohužel už nepomůže. I proto je důležité nepodceňovat prevenci a hlavně si dát pozor na správné provedení cviků.
Hlavní složky funkční kloubní výživy jsou MSM, chondroitin, glukosamin, sekundárně pak kolagen (prvního i druhého typu), kys. Hyaluronová, cissus quadrangularis, boswelia, kurkumin apod. Nejlepší v poměru cena/výkon je rozhodně Alavis Triple Blend a v pohodě je pak třeba taky OsteoDW v případě, že člověk nedá tu chuť alavisu nebo chce nějaké "levnější" řešení (i když ten alavis vyjde cca na rok, takže je o dost výhodnější).

Vitaminy - doplněk stravy, který by měl užívat každý. Protože, co si budeme povídat, ovoce a zelenina jsou sice zdravé a plné vitaminů, ale bohužel už to dávno není, co to bývalo. Proto je nutné vitaminy tělu doplňovat, ale rozhodně nevyřazujte ovoce a zeleninu z jídelníčku. Vitaminů je tam sice méně, ale pořád tam jsou. 

Pavel Walek: Kvalitní multivitamín považuji za naprostý základ v doplňcích stravy. Nezní sice tak „sexy“ jako spalovač tuků, protein a podobně, ale jeho přínos pro organismus je výrazně větší. Pokud bude mít vaše tělo nedostatek vitamínů a minerálů, bude vaše cesta za vysněnou postavou (nebo jen prostě obyčejným zdravým životem) výrazně těžší. Ať už se jedná například o únavu, spalování tuků, budování svalů, kvalitu vlasů a nehtů a podobně.
U vitaminů je důležité, aby měly minerály v chelátových vazbách, které mají opravdu mnohonásobně vyšší využitelnost oproti klasickým rádoby vitaminovým doplňkům z lékárny.
Na našem trhu jsou s přehledem nejlepší Nexgen Pro 90, popř. slabší verze Nexgen 60.


Závěrem bych ráda podotkla, že bychom se měli řídit heslem, čím méně, tím lépe. Vše potřebné lze získat ze stravy. Zároveň ale platí, že pokud tělu něco chybí, je třeba mu to dodat. Takže radím všeho s mírou, nepřisuzovat doplňkům žádné zázračné účinky, vždy je na prvním místě zdravý a vyvážený jídelníček v kombinaci s pravidelným pohybem. 


Pavel Walek:
Doplňky stravy jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Problém tkví hlavně v tom, že výrobci se snaží zneužít neznalosti zákazníků a proto dobrých 50-60 % výrobků vůbec nemá smysl kupovat – ať už kvůli nesmyslnému (neefektivnímu) složení nebo tomu, že jsou výrazně předražené. Je proto potřeba výrobky vybírat rozumně a nenechat se ovlivnit marketingem.
Soustřeďte se na základní, opravdu funkční doplňky, jako je multivitamín, rybí olej, protein, případně kloubní výživa apod. Nástavbou pak mohou být například BCAA či kreatin. Za určitých okolností mají smysl i další doplňky stravy, nicméně jako začátečníkům/rekreačním sportovcům vám vystačí výše uvedené. Samozřejmě v kombinaci s vyváženým jídelníčkem, dostatkem pohybu a spánku.