WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 8. července 2014

Jillian Michaels Mýtus: Jím tuky, takže ztloustnu

Pokud jde o tuky, je třeba je neházet všechny do jednoho pytle, ale rozdělit je na ty dobré tuky a špatné tuky. Je čas se naučit, jak si vybrat ty správné.

Pravda: Tuk z Vás neudělá tlouštíky - i potraviny, které obsahují tuk jsou součástí zdravé výživy. Pojďte zjistit, které jsou ty správné pro zdravý jídelníček.
Co myslíte, že Vás dělá tlustými? Pokud je Vaší odpovědí právě tuk, jste na omylu. Ale nebojte se, nejste sami. Hodně lidí věří, že jezení tuků, bez ohledu na druh, je přímou cestou k přibývání na váze. Pravdou však zůstává, že jsou to KALORIE, co Vás dělá tlustými, ne tuk jako takový. To, že za den sníte hodně kalorií a to, že jíte nekvalitní tuky, to je ten důvod, který vede ke zbytečnému přibírání. Čtěte pozorně a zjistíte, proč jsou některé tuky dobré pro Vaše tělo, které tuky byste měli jíst a kterým byste se naopak měli vyhnout.

Tuky jsou velice důležité pro Vaše zdraví. Zdravé tuky přinášejí spoustu výhod. Tuky pomáhají udržovat tělo štíhlé a pomáhají se správným fungováním metabolismu. Hlavní funkcí esenciálních mastných kyselin je produkce prostaglandinů, které mají za úkol dohled nad krevní srážlivostí, plodností, srdečním tepem a krevním tlakem. Tuk také pomáhá udržovat stálou hladinu energie a umožňuje tělu absorbovat více živin, včetně základních vitaminů a antioxidantů. Kromě toho tuky také pomáhají Vašemu tělu bojovat s infekcí tím, že regulují zánět.

Zaměřte se na mononenasycené a polynenasycené tuky. Nejvíce přínosným tukem jsou mononenasycené tuky, které zvyšují Váš "dobrý" HDL cholesterol a snižují ten "špatný" LDL cholesterol, což snižuje riziko srdečních onemocnění. Zdrojem těchto tuků je např. extra panenský olivový olej, mandle, avokádo, kešu, arašídy a další. Dalšími zdravými tuky jsou polynenasycené
tuky, z nichž některé mají vysoký obsah omega 6 mastných kyselin,  např. ve lněném semínku, vlašské ořechy, dýňová semínka, slunečnicová semínka a další. Polynenascené tuky s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin najdete třeba v rybách, květáku, zelí, brokolici, atd. Omega 3 mastné kyseliny pomáhají snížit riziko zánětu a riziko srdečních onemocnění a infarktu myokardu. Oba typy těchto tuků se velice snadno dají spálit - tedy neukádají se do tukových zásob.

Vyhýbejte se trans-tukům. Trans-tuky se vyrábějí uměle prostřednictvím procesu zvaného hydrogenace, při kterém se rostlinný olej s plynným vodíkem zahřeje a změní svou strukturu tak, že při pokojové teplotě tuk má pevnou strukturu, ale při zahřátí se roztaje. Trans-tuky zvyšují hladinu LDL "špatného" cholesterolu,, snižují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu a zvyšují riziko zánětu - to je jen několik ze spousty negativních vlivů. Trans-tuky nalezneme ve spoustě uměle zpracovaných potravin - margarín je to úplně nejhorší - balené potraviny jako třeba různé dortové směsy, polévky z pytlíku, fast foody, mražené potraviny, pečivo a další. Nedávné studie prokázaly, že ikdyž "jen" 3% z Vašeho celkového denního příjmu kalorií tvoří kalorie z trans-tuků, zvyšujete tím riziko srdečních onemocnění o neuvěřitelných 23%! Trans-tuky jsou potenicálně nebezpečné. Měli byste se jim vyhnout úplně!

Závěr: I potraviny obsahující tuk jsou nezbytnou součástí zdravého jídelníčku, je třeba se jen ujistit, že je to ten správný tuk. Mononenasycené tuky ( jako avokádo a mandle ) a polynenasycené tuky (jako jsou ořechy a ryby ) klidně na svůj jídelníček zařaďte, zatímco trans-tukům ( hranolky a balené potraviny ) se vyhýbejte.

Z originálního článku Jillian Michaels volně přeložila Mamina Zdenina