WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 10. ledna 2017

Recenze:Kniha Jak pálit a neukládat

Mnozí z vás tuto knihu již dávno znáte. Já o ní taky vím už delší dobu a musím se přiznat, že pozitivní ohlasy na ní mě nabudily ještě víc. Jedno mínus však tato kniha měla - vyšla jen jako ebook. Což je pro mě, milovníka klasických knih, hodně velké mínus. A tak jsem řadu měsíců číhala, zda se nějaké nakladatelství neujme vydání knihy v tištěné podobě. A číhala.... A číhala... A krátce před vánoci mi přišel email z Fitplanu, který mě neskutečně potěšil. Předmět emailu zněl: "Chtěli jste ji? Máte ji mít!" Mé srdce zaplesalo. Je to tady! Ty měsíce čekání, hodiny slintání nad ukázkami z ebooku, mé modlitby byly vyslyšeny! Sám autor se ujal vydání knihy a tak světlo světa spatřila tištěná kniha Jak tuky pálit a neukládat. A do dvou dnů jsem jí měla doma. I s věnováním.😎



Obsah: Kniha je rozdělena celkem do 12 kapitol, ve kterých nám je postupně odkrýváno tajemství hubnutí a fungování lidského těla. Na začátku knihy najdeme pár slov od autora, jaký byl jeho příběh a co ho vedlo k vydání této knihy. První kapitola je zaměřená na základní informace o hubnutí, co vše má na něj vliv a jakým způsobem ho co nejlépe ovlivnit. Následují stránky věnované motivaci, zjistíme jakou úlohu při hubnutí hrají emoce a jak zůstat motivovaní co nejdéle. Samozřejmostí je základní přehled o výživě, rozdělení makroživin a mikroživin a popis toho, co se v těle děje s jídlem, které přijmeme.
Další stránky jsou věnované hormonům, dozvíme se podstatu jejich fungování, pozitiva i negativní dopady na tělo, čímž se postupně dostaneme k jádru problému a zjistíme, kdy vlastně tělo začne tuky zpracovávat jako energii. Jistě nás potěší i rady, které potraviny jsou nejlepšími spalovači tuku nebo deset pravidel autora, které mu jako začátečníkovi velmi pomohly.
Kapitola věnovaná cvičení vyvrací zažité mýty a uvádí vše na pravou míru, autor nám prozradí, rozdíl mezi aerobním a anaerobním cvičením a jejich vlivu na lidské tělo. Zjistíme, které cvičení je nejlepší pro spalování tuků a najdeme zde i odpovědi na nejčastější otázky jako jak často a jak dlouho cvičit nebo jak to zařídit, aby tělo spalovalo tuky i hodiny po skončení tréninku.
Poté, co nám autor sdělil veškeré informace o stravě, cvičení a hubnutí, zaměří se na jeden výživový směr, Paleo stravu. Základní informace o paleo, historie, výhody a nevýhody, paleo jídelníček, to vše nás čeká na dalších stránkách.
Na konci knihy najdeme přehlednou tabulku všech zmiňovaných hormonů a jejich důsledky při fungování nebo naopak nesprávném fungování. Nechybí ani doporučení, kde čerpat další informace (knihy, odkazy, studie).
Ke knize je možné získat i rozsáhlé bonusy v podobě ebooků: Jak na kvalitní spánek, Minerály vitaminy pro pálení tuků, Kompletní seznam potravin s GI, List potravin pro rychlé spalování tuků, Kuchařka - 97 stran receptů, Cvičební plán na 6 měsíců.


Můj názor: Dámy a pánové, tohle je kniha, díky které vám vše začne dávat smysl. Rozhodně se vyplatilo vydat ji i v tištěné podobě, je  to česká bible veškerého vědění o fungování těla a hubnutí. Je hodně podobná knize Ovládněte svůj metabolismus od Jillian Michaels, akorát tato je přímo od českého autora. Kniha je psána naprosto srozumitelně, i když pojednává o odbornějších tématech, tak naprosto vše jednoduše vysvětlí, navíc autor častokrát používá i vtipnou formu, takže čtení knihy je nejen poučné, ale i zábavné.
Přestože je část knihy věnovaná Paleo stravě, tak sám autor nikomu nic nenutí, píše vše nenásilnou formou, uvádí veškeré informace, pozitivní i negativní, aby si každý udělal svůj vlastní názor. A přiznám se, že mě překvapilo, že ač jde o Paleo stravu, tak doporučuje naprosto normální poměr makroživin (30% S, 35% B, 35% T), čili opravdu žádné extrémy.
V knize najdeme ožehavá témata jako lepek, cukr nebo štítná žláza a při jejím čtení se přistihnete, že pokyvujete hlavou, že najednou vše začne dávat smysl. Kniha je vhodná jak pro začátečníky, kteří získají dokonalý přehled o fungování těla, tak i pro ty pokročilejší, kteří si díky jejímu obsahu  ujasní spoustu věcí.
Knihu rozhodně doporučuji všemi deseti dvaceti, měla by být povinnost každého mít ji doma a konečně tomu všemu přijít na kloub. Pokud i vy chcete pálit a neukládat, volba je jasná.💪


Pokud i vás kniha zaujala, objednejte si ji v tištěné podobě nebo ve formě ebooku zde a taky začněte konečně pálit a neukládat. 😉