WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 16. srpna 2016

Domácí kokosové mléko

O domácím kokosovém mléku jsem slyšela už několikrát, ale přiznávám se, že doposud jsem dávala přednost tomu kupovanému. Ruku na srdce je to jednodušší, ušetří to čas, ale rozhodně ne peníze. Cena kokosového mléka se na trhu pohybuje okolo 70 Kč za litr. Navíc, složení není vždy úplně to nejlepší. Vyrobit si své domácí se nabízí jako ta nejlepší volba. A i já jsem si to konečně zkusila. 

K výrobě domácího kokosového mléka potřebujeme pouze dvě ingredience:kokos a vodu. Použila jsem 200g kokosu na 500 ml vody, ale přidala jsem ještě pár kokosových chipsů, které jsem zrovna měla doma (někde možná najdete informaci, že by se mělo dát 100-200g kokosu na litr vody, ale vzniklé mléko je pak až moc tekuté a nemá tak krásnou bílou barvu). 
Můžete klidně použít kupovaný strouhaný kokos nebo i ty kokosové chipsy anebo si vlastnoručně kokos vydlabat. Vodu jsem převařila, protože naše voda moc kvalitní není a nechala vychladnout. Mixér jsem použila Kenwood Smoothie 2Go, který vše bez problémů zvládl.  Mixovala jsem necelou minutu, pak jsem přecedila přes sítko. V sítku mi zůstala hmota, která není ničím jiným než kokosovou moukou, takže jí klidně můžete použít na pečení. Mléko bychom měli skladovat v lednici, vydrží zhruba tak ty 3 dny. Kokosové mléko se dá použít při vaření, pečení, do smoothie, koktejlů, fantazii se meze nekladou. Jde vlastně o rostlinnou variantu kravského mléka. Já žádnou alergii na kravské mléko nemám, ale střídám rostlinné i živočišné zdroje a navíc, miluji kokos na všechny způsoby, takže kokosové mléko byla jasná volba. 
Nebuďte zaskočení, když se vám po několika hodinách nahoře na mléku utvoří jakási "tvrdší vrstva". Jde o kokosový tuk a pod ním je vlastně kokosová voda, což je naprosto přirozený proces. Stačí jen protřepat nebo nahřát ve vodní lázni a mléko je zase připravené k použití.
Podobným způsobem si můžete vytvořit i další rostlinná mléka jako třeba oříškové, mandlové, růžové a další. 

Běžná cena kupovaného kokosového mléka s fujtajbl složením se pohybuje okolo 70 Kč za litr. 
Litr domácího mléka se dvou ingrediencí vyrobíme ze 400 g strouhaného kokosu, jehož cena se pohybuje okolo 40 Kč.

500 ml vody


200 g kokosu

Nalijeme do mixéru.

A mixujeme.

Přecedíme přes sítko.

A mlíčko je na světě. 


Po pár hodinách se nahoře utvoří kokosový krém, pod ním kokosová voda



Kokosová mouka...

...ze které jsem upekla tyto výborné kokosové sušenky (recept)