WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pondělí 26. února 2018

Recenze: Kniha Smoothie recepty

Nová kniha plná smoothie receptů se spoustou dalších bonusů spatřila světlo světa a já jako milovník knih o zdravém životním stylu jsem měla možnost ji prostudovat a zrecenzovat. Máme tady další kuchařku nebo něco víc? Pojďme to zjistit.


Počet stran:200
Počet receptů: 107
Počet bonusů: 4
Cena: 414 Kč

Obsah: Hned v úvodu se dozvíme důležitost pravidelné konzumace ovoce a zeleniny a její vliv na naše zdraví. Následuje základní vysvětlení, co to vlastně smoothie je a proč je tak zdravé. Zjistíme, jaký je rozdíl mezi mixováním a odšťavňováním, jak si správně připravit své první smoothie a nechybí ani rady ohledně výběru toho správného smoothie mixéru.


Navazují stránky věnované informacím o nebezpečném cukru a radami, čím zdravým cukr nahradit, i jak využít smoothie při onemocnění diabetes. Úvodní informace jsou zakončené tabulkami se základními nutričními hodnotami nejčastějších potravin potřebných k výrobě smoothie.
Pak už následují jednotlivé kapitoly s recepty zaměřenými na určitý zdravotní problém nebo skupinu lidí - smoothie pro posílení imunity, smoothie na hubnutí, na zmírnění stresu, na podporu detoxikace těla, smoothie jako náhrada sladkostí, pro boj s únavou, na zlepšení spánku, na zlepšení myšlení a koncentrace, na zlepšení trávení, bohaté na antioxidanty, na snížení krevního tlaku, na snížení vysoké hladiny cukru v krvi, na zdravé kosti a klouby, pro perfektní pleť, pro děti a speciálně pro ženy. Na začátku každé kapitoly se vždy dozvíme informace o daném zdravotnímu problému, co je příčinou a jak ho nejlépe řešit, a pak už následují samotné recepty. Recept vždy obsahuje rozpis ingrediencí, detailní postup, energetické hodnoty, barevné foto hotového nápoje, informace o jednotlivých surovinách a jejich výhodách pro lidský organismus.


Autorem projektu jsou dva nadšenci smoothie nápojů Petra a Michal, kterým se podařilo svou prvotní myšlenku o smoothie knize uvést v realitu díky spolupráci s kolektivem autorů složeným z lékařů, nutričních specialistů a dalších odborníků (připojil se k nim i nám už velmi dobře známý Fitshaker).


Můj názor: Když mě v dubnu oslovila jedna slečna s nabídkou spolupráce ohledně knihy, kterou připravují, slušně jsem odpověděla, ale vlastně to ani nějak nevnímala - však těch knih je už tolik a navíc ještě kuchařka... Když se po čase ozvala znovu, že kniha je už na světě a jestli bych na něi udělala recenzi, souhlasila jsem, ale upozornila jsem jí hned v úvodu, že mám spolupráce domluvené dlouho dopředu a že nevím, kdy se k tomu dostanu - což je pravda, nebyla to výmluva. No, nebudu to zdržovat, knihu jsem obdržela a uložila si jí do knihovny, až na ni přijde čas. Ze zvědavosti jsem ji ale samozřejmě jen tak jakože prolítla. No a ten večer jsem šla spát v 1 ráno...



Přiznám se, že když jsem slyšela název Smoothie recepty, tak první, co mě napadlo - a asi nejsem sama, že tam prostě bude jeden recept za druhým, nudné nezáživné vhodné akorát tak k založení do knihovny. To by ale byla obrovská chyba! Kniha je naprosto precizně zpracovaná, od grafiky přes obsahovou stránku až po celkový dojem. Není to jen další kuchařka, je to naučná kniha pojednávající o tématu smoothies komplexně, plná názorů a rad odborníků předávajících své znalosti a zkušenosti široké veřejnosti. Nejsou to jen recepty, jsou to kompletní informace o fenoménu smoothies, které vás přesvědčí o nezbytnosti zařazení ovoce a zeleniny do svého jídelníčku. Já jsem z knihy naprosto nadšená, grafická stránka mě jednoduše uchvátila, fotografie jsou skvostné a jsem si jistá, že na trhu podobnou knihu na toto téma nenajdete. 


Pokud i Vás kniha plná smoothie receptů zaujala, můžete si ji objednat zde