WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pátek 26. února 2016

Recenze: Jídlo na prvním místě

Dnes přicházím s recenzí na velice známou knihu Jídlo na prvním místě. Hodně jsem toho o ní slyšela a byla jsem moc zvědavá, jaká vlastně je. Více v recenzi.

Autor: Dallas a Melissa Hartwigovi
Počet stran: 336
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Cena: 279 Kč





Obsah:
Kniha je rozdělena do 22 kapitol, při čemž každá kapitola začíná vždy krátkým motivačním příběhem osoby, které program Whole 30 změnil život.
Hned na začátku se dozvíme, co to vlastně jídlo je, co by mělo skutečné jídlo splňovat, i důvod, proč diety nefungují. Následují informace o hormonech a jejich vlivu s detailními informacemi o každém hormonu zvlášť a vysvětlení, jak a co funguje. Další stránky jsou věnované popisu fungování těla, zjistíme jak probíhá proces trávení a k čemu slouží imunitní systém, i jestli opravdu platí, že něco prostě máme v genech.
Poté se už dostaneme k hlavní části knihy věnované podrobným informacím o jednotlivých potravinách, které jsou v programu Whole 30 zakázány kvůli jejich negativním vlivu na náš organismus - alkohol, cukr, některé oleje, obiloviny, luštěniny a mléčné výrobky, a naopak které jsou povoleny - proč bychom měli jíst maso, ryby, vejce, zeleninu, ovoce a zdravé tuky, jaké pozitivní účinky mají  na naše tělo.
Následuje vysvětlení dalších pravidel programu - nevážit se, neměřit, nepočítat kalorie, při čemž je vždy vše detailně zdůvodněno. Na závěr samozřejmě nechybí motivační doporučení, proč bychom i my měli program zkusit, detailní popis, co lze očekávat v jednotlivých dnech programu ( jaké pocity, myšlenky, stavy ), i návod, jak po ukončení programu začít s opětovným zařazováním vyloučených potravin a pozorování reakcí našeho těla. Jako bonus jsou přidány recepty podle pravidel Whole 30, opět s detailním návodem a barevnými fotkami.

Můj názor:
Musím se přiznat, že při čtení této knihy jsem měla rozporuplné pocity. A vsadím se, že jsem nebyla sama.... Ale nejprve k obsahu. Kniha je psána srozumitelně, jakmile ji začnete číst, vtáhne Vás a už nepustí, takže se vůbec nedivte, když jí přečtete hned v den koupě. Co musím vyzdvihnout je detailní popis jednotlivých potravin a jejich vlivu na naše tělo - zatím jsem v žádné jiné knize neviděla a opravdu je to zajímavé čtení. Navíc vše odborné autoři přirovnávají k běžným věcem ( např. imunitní systém - vyhazovači v klubu :) ), takže pochopí opravdu každý.
Líbí se mi, že program Whole 30 nepředstavují jako další z mnoha metod hubnutí, ale jako nástroj k uzdravení a pochopení vlastního těla. Něco jako stisknutí tlačítka reset a začínáme od nuly. Cílem je vlastně zjištění, která potravina na Vás jak působí a sestavení si toho nejlepšího jídelníčku na míru přímo pro Vás. Dále je mi sympatická myšlenka nepočítání kalorií a nevážení se, protože to skutečně jde i bez toho, kolikrát i daleko lépe.
Celkově se mi kniha moc líbila, jedna z mých oblíbených, protože je psaná srozumitelně, čtivě, vysvětluje spoustu věcí a styl psaní je velmi poutavý.
Proč tedy ty rozporuplné pocity? Protože, jak asi víte, jsem zastáncem vyváženého jídelníčku. Tedy jíst v každém jídle všechny makroživiny. Neumím si představit, jak se dá přežít bez klasických sacharidů jako luštěniny, těstoviny, rýže, atd. Uvěřit, že je zelenina dokáže nahradit je pro mě těžké. I po tom, co jsem knihu přečetla. 

Při čtení knihy Vám hlavou jdou různé myšlenky a jedna z nich je i "Jdu do toho!". Autoři Vás nepřímo "donutí" skočit do toho po hlavě a vyzkoušet si Whole 30 i na sobě. Protože když to zvládli všichni ti ostatní, tak proč ne já? Když to má takové zázračné účinky a život po Whole 30 už nikdy není jako dřív, tak chci taky okusit ten zázrak!
Ano, i já jsem si tohle říkala. Zároveň ale jako někdo, kdo už něco málo o fungování těla a stravě ví, mě napadají i další otázky a obavy... Nemám nadváhu, žiji zdravě, netrpím žádnou nemocí, bude to tedy mít i na mě nějaký účinek? A co jojo efekt? Když vyřadím sacharidy a pak je budu zase postupně ( možná ) vracet, nenastane klasický jojo efekt? Nehledě na to, že představa, že už si nedám svá oblíbená jídla mě... děsí!!!! ( Prosím! Neberte mi mou ovesnou kaši! PROSÍM!!! )
Na druhou stranu zkusit si to a taky okusit "ráj na zemi" je lákavé též.... A tak se nemůžu rozhodnout, jestli do toho jít a vše dokumentovat na svých stránkách nebo mám zůstat u toho svého. Uvidíme :)

Momentálně mám rozečtené takové pokračování novinku Whole 30. :)



Pokud i Vás kniha zaujala, můžete si ji koupit zde
Jídlo na prvním místě je k dostání i v elektronické podobě zde