WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pátek 20. listopadu 2015

Nepočítám, nevážím a hubnu

Dnešním příspěvkem jdu tak nějak odpovědět na Vaše nejčastější dotazy, které se objevují, když hodím nějakou fotku mé proměny. Možná to některé z Vás překvapí, ale nikdy jsem si jídlo nevážila, ani nepočítala. Jednak nejsem v matematice až tak dobrá a hlavně mě to nebaví.  Pokud jste na tom stejně, nezoufejte. Opravdu to jde i bez toho - já jsem důkaz.


Jak tedy si sestavit ten správný jídelníček?

V prvé řadě je důležité mít jídelníček z kvalitních potravin. Nebojte, kvalitní neznamená hned Bio výrobky (ostatně ani u značky bio není záruka kvality, ale o tom jindy). Nejdůležitější ze všeho - a rozhodně důležitější než jestli sníte o 20 kalorií více či méně - je složení potravin. Pořád platí nevěřte ničemu a vždy si přečtěte složení. Jezte co nejméně zpracované potraviny, v co nejpřirozenější podobě. Př. nekupujte si ovocný light jogurt, kupte si bílý jogurt.

Jezte pravidelně alespoň 4 jídla denně. Nenechte si hlad. Pokud budete jíst kvalitní potraviny, tak nevadí, když sníte o jeden banán víc. Neřešte s prominutím kraviny, ale důležité věci. Složení potravin je na prvním místě. Pokud do těla nebudete cpát svinstvo, bude šlapat na maximum. 

 

Velikost porcí

Jak poznat tu správnou velikost, aniž bychom museli vážit. Místo váhy použijeme své oči, tedy budeme to brát "od oka". Ale jelikož jsme tvorové, kteří často mají malé oči, použijeme ještě i náš mozek. Hned přeložím. Jestli to máte jako já, tak většinou jsem vždycky dávala větší porce dětem a manželovi a sebe šidila a vlastně i na sobě šetřila. Tak na to je třeba teď zapomenout. Buďte sobečtí. V tomhle je to opravdu třeba. Děti se nají, Vy ale musíte taky. A ještě jedna věc. Většinou je problém v malých porcích. Takže, když si myslíte, že už je to dost, není. Přidejte ještě. Ano přidejte. Nebojte se.

Pokud nechcete vážit, doporučuji Vám si pořídit (nebo doma najít) nádobí, které Vám s odhadem pomůže. Představím Vám to svoje:

Moje miska na oblíbenou a velice častou snídani - "kašová" miska (700 ml). Do dvou třetin misky udělám kaši, na ní nakladu ovoce podle chuti (a co je zrovna doma) - a rozhodně se toho nebojím, klidně dva velké banány s hromadou lesního ovoce nebo broskve nebo mandarinky prostě cokoliv, na co zrovna mám chuť. Ve finále pak snídani tvoří vrchovatá miska plná samých zdravých dobrot, která Vám opravdu dodá energii na celé dopoledne. 

 


K obědu Vám stačí normální talíř, který si ale pomyslně rozdělíme. Talíř bude opravdu stačit normální standardní, který máme každý doma. Ale předem upozorňuji, že po nandání jídla na něm nezbude volné místečko, talíř bude plný. Hned zapomeňte na to, že je třeba omezit přílohy. Nikoliv. I přílohy jakožto sacharidy jsou velice důležité a mají při obědě své nezastupitelné místo. Talíř si rozdělíme na třetiny, při čemž jedna třetina bude patřit příloze, druhá bílkovině a třetí, ale o něco větší než dvě předchozí, zelenině. Když si budete nabírat oběd, tak si talíř pomyslně rozdělte a nabírejte tak, abyste vždy tu danou třetinu měli plnou. Opravdu plnou. A vždycky si dejte více zeleniny. Zeleninou nic nezkazíte a klidně jí můžete sníst kýbl, takže si naberte pořádnou porci.

 


Na svačinu mám další misku (400 ml), menší než na snídani, ale dostatečně velkou, aby mě svačinka zasytila. Pokud si tedy ke svačině dávám jogurt s ovocem, používám tuto misku od Mixitu. Napřed do ní dám celý bílý jogurt, do toho zamíchám skořici a chia semínka, nakrájím ovoce (banán, hrozno, mandarinka, podle chuti), nasypu semínka a ve finále je miska opět hezky plná.

 


A máme tu večeři. K večeři nám může posloužit opět talíř od oběda - umytý!!!😃 Nebudeme ale potřebovat jen jeden talíř, ale hned dva. Ano, slyšíte správně, připravte si dva talíře. Na jeden talíř si dáme třeba tři až čtyři plátky knäckerbotů, na každý plátek kvalitní šunku a sýr a na druhý talíř si nakrájíme zeleninu tak, aby byl talíř plný. A nebojím se kombinovat, takže klidně papriky, rajčata, okurka, mrkve, co chceme a co máme doma. A sníme to hezky všechno, abychom byli pořádně zasycení.


Doufám, že jsem Vám tímto příspěvkem trošku pomohla a že do toho teď půjdete naplno. Opravdu to není o tom řešit kalorie a váhu. Řešte složení potravin, nebojte se velkých porcí a nehladovte!