WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

neděle 10. května 2015

Bez lepku, bez mléka, bez cukru...

Dnešním příspěvkem bych se chtěla vyjádřit k nové módní vlně, která pohltila svět zdravého životního stylu. Už jsem psala o tom, jak najednou všichni chtějí žít zdravě, jak je toho zdraví všude plno - celý příspěvek zde. Jedna věc se ale poslední dobou dost rozmáhá. A to debaty na téma: vyřazení lepku, mléka a cukru. Stává se z toho nový hit. Nemluvím teď o zdravotní stránce, alergii a zdravotních problémech. Mluvím o nové vlně diet. Protože většina se lepku, mléka a cukru zbavuje pouze proto, že někde četli, že je lepek špatný, že kamarádka po jeho vyřazení zhubla, že všude se o tom teď mluví, apod.
Co mě na tom děsí nejvíc je, že ti, co do toho jdou, nemají ani tucha, co vše to obnáší a jaké to může mít důsledky. Pokud toho o jídle, hubnutí a zdravém životním stylu moc nevíte, tak začít s vyřazením některých z těchto potravin je naprostá blbost. 
Teď nechci, aby to vyznělo špatně. Netvrdím, že lepek, mléko, cukr a další jsou "the best". To vůbec ne. Momentálně teď taky některé potraviny vyřazuji omezuji, ale nejsem začátečník, něco málo o stravě už vím, o svém těle taky, mám zjištěné informace a vím, co od toho můžu čekat a co ne. A hlavně, neberu to jako něco, po čem zhubnu. Podstata vyřazení některých potravin vůbec není ve zhubnutí. A o to právě jde.
Nebudu tady psát o tom, co znamená alergie na určitou potravinu, ani o tom, když pociťujete nějaké zdravotní problémy a z tohoto důvodu jisté potraviny vyřadíte. Tito lidé bohužel nemají na vybranou, protože je to otázka jejich zdraví. Ale Vy, co na vybranou máte a pouze hledáte novou dietu, raději na to zapomeňte. Jediný způsob, jak se natrvalo zbavit přebytečných kil, je zdravá strava a cvičení.
Pořád jen všude všichni řeší, jestli někdo zkusil nejíst lepek, a co teda vlastně jí, a jestli není náhodou zahleněný od mléka, apod. Nehledejte příčinu Vašich nadbytečných kilogramů v lepku. Nesnažte se zase najít nějaký "jednodušší" způsob, jak hubnout. Netrapte svoje tělo. Snažte se osvojit si základy zdravého stravování, snažte se naslouchat svému tělu a nechtějte všechno hned. Nesnažte se obejít zdravý životní styl, nehledejte "zdravou dietu". O tom to není.
Pokud si pohráváte s myšlenkou nezůstat pozadu, "být IN" a vyřadit lepek, cukr, mléko, nebo cokoliv jiného, tak si nejprve opravdu rozmyslete, co od takové změny očekáváte a zkuste si zjistit více informací než jen pročítat internetové diskuse nebo články z časopisů pro ženy...

P.S. Pokud Vás zajímá moje omezování potravin, tak chystám recenze na nové knihy, které se týkají tohoto tématu.