WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

čtvrtek 2. dubna 2015

Matcha Tea

Jelikož se poslední dobou množí dotazy na čaj Matcha, jak ho správně připravit, kde ho koupit, jak chutná, atd, rozhodla jsem se vše sepsat. Ještě malé upozornění: budu se snažit být objektivní, ale jako milovnice Matchy nevím, jak se mi to povede...


1. Co to vlastně čaj Matcha je. 
Matcha je 100% zelený čaj původem z Japonska, který je rozemletý na jemný prášek. Při jeho výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky.  Čaj Matcha obsahuje obrovské množství antioxidantů, má schopnost optimalizovat váhu, snižuje cholesterol a cukr v krvi a také má pozitivní vliv na paměť a soustředění. To je jen něco málo z jeho pozitivních účinků. Ale co Vás asi bude hodně zajímat - Matcha čaj podporuje schopnost Vašeho těla spalovat jídlo 4x rychleji než za normálního stavu. 


2. Jak vypadá.
Matcha je zelený čaj, tedy logicky má smaragdově zelenou barvu. Prodává se ve formě prášku, takže žádné sáčky k louhování. Firma Čajová květina s.r.o. tento čaj prodává ve stříbrných pytlíčcích, ve kterých je přesně to správné množství pro poctivý šálek čaje Matcha ( 2 g ). Nemusíte tedy nic vážit nebo odhadovat, pouze obsah pytlíčku vysypete a zalijete vodou. 


3. Jak si ho správně připravit.

Čaj Matcha se dá pít teplý i studený. Každý si ho připravuje po svém, podle své chuti. Ta základní příprava by ale měla být následující: Uvaříme si vodu a necháme ji chvíli odstát, zhruba na teplotu 70 stupňů. Pak nalijeme vodu do šejkru, nasypeme Matchu a pořádně šejkrujeme / Matcha šejkr je přímo dělaný na horkou vodu, takže se nemusíte bát, že by došlo k nehodě/. Proč je důležité šejkrovat, protože jinak se Vám nepovede prášek správně rozmíchat a zůstane Vám na dně hrnku jako tzv. lógr u kafe. Proto je důležité vše pořádně rozmíchat a to se povede jedině v šejkru. Pak už si Matchu můžete dochutit, jak chcete - sirupem, limetkou, medem, atd. 


4. Jak chutná.
Chutná výborně! Jeho chuť je jemná, trošičku sladká s minimálním náznakem trpkosti typické pro zelené čaje. Nutno upozornit, že se klidně může stát, že Vám čaj jako takový chutnat nebude. A důvod je prostý. Naše strava obsahuje spousty zpracovaných potravin s hromadou cukru, sladidel a barviv. V důsledku toho nejsou naše chuťové receptory zvyklé na chuť pravého zeleného čaje. V tomto případě se doporučuje si čaj dochutit např. medem či sirupem.

5. Můžou Matchu těhotné a kojící ženy?
Ano, mohou, ale v omezeném množství. Doporučuji 1 - 2 hrnky denně (tedy max 4 g Matchy za den). Sama Matchu užívám už asi 4 roky, i v době těhotenství, i v době kojení. Žádné problémy jsem nezaznamenala.


6. Kde si ho můžu koupit.
Nejprve bych chtěla říct, že doporučuji nejdříve Matchu ochutnat a až pak kupovat větší balení. Koupit si kvalitní čaj Matcha není tak snadné, jak se může zdát. V tomto případě opravdu neplatí, že čím levnější, tím líp. Nekupujte ho od neprověřených prodejců. Chtějte kvalitu, chtějte záruky kvality. 
Já sama si tento čaj kupuji od firmy Čajová květina s.r.o., která mě o kvalitě a poctivosti přesvědčila. Mohou se pyšnit jako jediní v ČR Bio známkou, byli testováni  na pesticidy ( zpráva zde ) a ani u jednoho čaje nebyl žádný pesticid objeven. O jejich kvalitě svědčí také více než deset tisíc fanoušků na facebooku.  
Čajová květina pořádá ochutnávky po celé republice, takže stačí si dohledat. Anebo je zde možnost koupit si jeden dva pytlíčky čaje samostatně pro ochutnání. Matcha čaj můžete koupit přes eshopy nebo v obchodech se zdravou výživou, dokonce i v některých fitness centrech. Seznam prodejních míst najdete zde



Čaj Matcha je naprosto skvělý a to ne jen kvůli jeho úžasným účinkům. Pro mě je nepostradatelným pomocníkem a samozřejmostí zdravého životního stylu. Navíc, má nespočet možností využití. Vyzkoušejte ho i Vy! 

Kompletní informace najdete na stránkách www.matchatea.cz. Nechte se inspirovat i báječnými recepty z Matchy. A pokud chcete být v obraze a mít aktuální info ze světa zeleného čaje, staňte se facebookovým fanouškem.

Web: www.matchatea.cz
Eshop: www.matcha-tea.cz
Facebook: www.facebook.com/MatchaTea.cz