WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 24. března 2015

Zdravý životní styl nebo něco takového...

Dnešním příspěvkem toho chci hodně říct. Je to takový nějaký pohár, který už přetekl. A proto tento příspěvek. Zdravý životní styl. Co to vlastně je? Je to fenomén, kterého je teď všude plno. A popravdě, docela mi to leze krkem. Když jsem začínala, informace žádné nebyly, vše jsme si museli hledat sami. Teď? Každý je výživový poradce, každý je fitness instruktor, všichni všechno vědí nejlíp a jen se předhánějí v tom, kdo vymyslí další "fit pravidlo". Kam se sakra poděla podstata zdravého životního stylu?! Já se opravdu obávám toho, co budoucnost přinese....
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Obchody se zdravou výživou se objevují jak houby po dešti, supermarkety lákají na fitness akce, v tv pořady o zdraví a hubnutí, vychází nové časopisy, o internetovém světě ani nemluvím... Z počátku jsem byla ráda, vždyť přece to je dobře, že se o tom mluví, že je zájem, ale poslední dobou to vidím spíše jako negativum. Nemám ráda, když se na něčem vydělává a když se něco dělá jen na oko. Každej jouda teď machruje, jak chodí do posilky a jak drží detox a jaký má bicáky. Zdravý životní styl je prostě IN.
Problém ale je, že to není zdravý životní styl. Je to jakási přetvářka, hra, napodobenina. "Made in China" by se dalo říct, ale bohužel toto nevzniklo v Číně. Je mi z toho tak nějak smutno.
Každej teď píše blogy a statusy o tom, jak si dneska zacvičil, ukazuje svoje namakaný tělo, každej teď radí, co jíst a co ne, co cvičit a jak a já nevím co všechno. Bože chraň zeptat se na takovou věc jako je třeba jídlo po tréninku. Hned se Vám tam objeví x komentářů a nejlepší na tom je, že každej radí něco jinýho. Ale pozor! Každej má pravdu! A jen to jejich je to správné a funguje a všichni co to nechápou a nechtěj dodržovat jsou úplný idoti. Jeden radí dát si banán, druhej že banán je naprostá kravina, že si máš dát proteiňák, třetí se vysměje, že proteiňák je k ničemu a že si máš dát sacharidy, čtvrtej přijde a ....  Co z toho vznikne? Naprostý chaos, někdy hádka - zbytečná, ale co je hlavní, že tazatel stále nemá svou odpověď a neví co teda si dát k jídlu po tréninku a chudák začátečník má v hlavě takovej guláš, že kam se na něj hrabe segedín....

RADY NAD ZLATO
Ráno nejez tvaroh, po obědě si nedávej ovoce, večer nejez pečivo, vyřaď bílou mouku, atd. Takových rad je milion. A možná i víc. Na každou potravinu existuje x rad. A všechny "správné". A ti, co začínají, tomu absolutně nemůžou rozumět. Snaží se zjistit, jak to vlastně je, jak jíst, aby zhubli, ale dostanou tolik protichůdných odpovědí... Začátečníci, chcete prozradit velké tajemství? Nikdo neví, jak je to správně. Správná odpověď neexistuje. Ano, čtete správně. Správná odpověď není. Proč? Protože na každého funguje něco jiného.

ŽIJU ZDRAVĚ! ZDRAVĚ! ZDRAVĚ!!!
Bože! Budu vraždit! Vážně "miluju" ty, co zdravý životní styl přímo žerou! "Ježiši kriste, ty sis dala jogurt se 4% tuku ???!!!!! JAKTO???!!!! Jak sis to mohla dovolit??? Mor na tebe! Jseš úplně blbá!" nebo "Ty jdeš večer do kina? Ty jseš ale lenora líná, já jdu radši do fitka, páč na sobě fakt makám a jsem aktivní." GRRR! Proberte se!!!
Nikdo nežije zdravě 24 hodin 365 dní v roce! NIKDO! A o tom ani zdravý životní styl není. Je potřeba "ujet". Víte co? S ledovým klidem si dám na oslavě chlebíčky. Ano chlebíčky. S tunou salátu a nezdravého kalorického salámu a vším! Sežeru to všechno! A žiju! Hoho! Žiju a cítím se báááječně! A žiju zdravě!

ZHUBNUL JSEM A VŠECHNO VÍM
Ach jo, já tak moc fandím všem, co se snaží se sebou něco dělat. A gratuluju těm, kterým se to již povedlo a jsou se sebou spokojení. Ale je tu jedno velké ale. Skoro každej, kdo zhubnul, hned všemu rozumí, všechno ví, radí ostatním, sestavuje jídelníčky, dělá tréninkové plány, a doslova sežral všechnu moudrost světa. Prosím Vás, je vážně super, že se Vám podařilo zhubnout, že máte svaly, chápu, že je chcete ukázat celému světu, ale uvědomte si, že ne každý je na Vaše svaly a moudra zvědavý. Ono je radit a radit. Jasně, že rady se cení. Ale mít za každou cenu pravdu a machrování sem opravdu nepatří.

MŮJ VLASTNÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Pro začátečníky: Jak to tedy je? Jak je to správně? Drahouškové, správnou odpověď Vám nikdo nedá. Správnou odpověď víte jen a jen Vy sami. Jakto? Protože Vy jste jedineční. Vaše tělo je jedinečné. S každičkou svou buňkou jste jedineční a správnou odpověď máte v sobě. Není to o tom dodržovat jídelníček Pepíka ze sousedství, protože on s ním zhubnul. Vytvořte si svůj jídelníček. Vytvořte si svá pravidla. Svůj vlastní zdravý životní styl. Není to o tom úplně vyřadit některé potraviny. Nevyhýbejte se ničemu, jen si určete množství a četnost. A hlavně, nezapomeňte, že i tady platí všeho s mírou. Nic se nesmí přehánět, nedělejte si hlavu s deseti kaloriemi navíc, s tím, že jste cvičili jen 5x  v týdnu a ne 7x, s tím, že jste dostali chuť na čokošku, tak jste si jí prostě dali. Užívejte života a buďte happy!


Pro staré mazáky: Pro Vás platí to samé - najděte si svůj vlastní zdravý životní styl. Pokud Vám vyhovuje žít bez mouky, tak prosím, ale necpěte to všem jako jedinou možnost zdravého životního stylu. Pokud jste se našli ve vegetariánství, tak prosím, je fajn, že víte, co Vám vyhovuje, ale toto není ta jediná možnost pro ostatní. Neřešte, jestli jíst žloutky nebo jen bílky, neřešte, jestli se hodí jíst banány nebo radši jen citrusy, neřešte jestli jíst sacharidy nebo ne. Pokud se nechystáte na nějakou fitness soutěž nebo nebudete hrát místo Arnolda v pokračování Terminátora, tak todle jsou opravdu kraviny, které absolutně řešit nemusíte. A jedna důležitá informace - svět opravdu nestojí na tom, jestli sníte kousek čokolády navíc...

Základní pravidla:
1. Dodržuj, aby každé jídlo během dne obsahovalo sacharidy + bílkoviny + tuky + ovoce/zelenina.
2. Jez pravidelně max po 4 hodinách.
3. Pokud nemáš alergii, nevyhýbej se ničemu, ani mouce, ani cukru, ani sladkostem, pouze omez množství a četnost.
4. Je zbytečné do sebe cpát umělotiny typu protejňák, karnitin, apod. Pokud máš správný vyvážený jídelníček, tohle je naprostá zbytečnost.
5. Vzdělávej se, studuj, hledej info, ale řiď se selským rozumem.
6. Jediná složka, kterou z vajíček nejez, je skořápka.
7. Je rozdíl, když někdo se zdravým životním stylem začíná a když už nějakou tu zkušenost má a ví, co jeho tělu vyhovuje, případně si může dovolit se svým tělem/metabolismem experimentovat.
8. Zdravý životní styl je prima, ale skutečný život je o něčem jiném....

Co říci na závěr. Jsem hodně zklamaná z toho, co se teď kolem zdravého životního stylu děje. Vidím to dnes a denně ve skupinách, diskusích, všude kolem nás. Sakra, lidi, proberte se! Zdravý životní styl nemá jeden jediný směr. Žít zdravě lze tolika způsoby. A každý z nich je správný. Správný pro Vás. To je to hlavní. Soustřeďte se sami na sebe. Jen tak dosáhnete toho, po čem toužíte.
Já si jedu ve svém vlastním stylu a jsem spokojená. Ano, občas si dám hranolky, dám si sušenku, necvičím každý den, jím na co mám chuť, jím jahody v březnu a žiju. Netrápím se kravinama, zachovávám si svůj názor a používám svůj rozum. O tom je zdravý životní styl. Ne o tom, co se sním děje teď všude kolem nás.
Když jsem s ním začínala, informací bylo tak strašně málo a tak moc jsme si přáli, aby to bylo dostupnější. Teď si přeju vrátit zpět ty doby hledání informací... Jakmile se něčemu věnuje moc lidí, jakmile je něčeho všude plno, nikdy to nedělá dobrotu. Bohužel.