WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pondělí 9. března 2015

Recenze: Vím, co jím

Dnes tu pro Vás mám první recenzi na produkty s logem Vím, co jím. Věřím, že mnozí z Vás již toto logo znají, ale pro ty, co se s ním ještě nesetkali, zde je krátké představení.
Vím, co jím a piju je program, který nám spotřebitelům umožňuje lepší orientaci v nabídce potravin. Jeho hlavním cílem je motivovat veřejnost k aktivnímu zájmu o zdraví a zdravý životní styl. Díky logu Vím, co jím, které je uváděno na balení těch potravin, jež ve složení splňují definovaná nutriční kritéria, zákazník snadno pozná, která potravina je vyhovující a která nikoliv.




Schválené výrobky musí splňovat kritéria v následujících kategoriích:
trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sodík (sůl), cukr, v některých kategoriích energie a vláknina.

Databázi potravin s logem Vím, co jím najdete zde.
Zúčastněte se workshopů Vím, co jím a naučte se poskládat si zdravý jídelníček a spoustu dalšího.

Manka Řepkový olej - u oleje bysme měli sledovat obsah mono a poly nenasycených mastných kyselin a také omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Logo Vím, co jím může dostat pouze takový olej, který obsahuje méně než 30% saturovaných mastných kyselin ( ty, co našemu zdraví moc neprospívají ) a také obsah trans mastných kyselin ( těch nejškodlivějších ) musí být méně než 1,3%. Řepkový olej je vhodný jak pro teplou, tak i pro studenou kuchyni. Je vyroben z tradiční české plodiny, má vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, které nám prospívají hlavně jako prevence kardio-vaskulárnách chorob.


Řízečky z hrašky smažené na řepkovém oleji Manka





Hellmanns Kečup se stévií - při výběru kečupu byste měli dbát na to, aby obsahoval alespoň 200 gramů rajčat na 100g kečupu, obsah soli méně než 1 g na 100 g výrobku a bez přidaného cukru.



Ovesná kaše Nomina - složení:60% oves, 40% kukuřičná krupice. Ovesná kaše obsahuje vitaminy B a E a minerální látky jako mangan, železo, vápník, zinek a křemík.
Kaše jsou dobře stravitelné, dobře zasytí a dodají tělu potřebnou energii. Je však třeba sledovat množství vlákniny a cukru.


Kaše Nomina se skořicí a banánem



Emco Mysli na zdraví - při výběru müsli je třeba sledovat složení. Základem by měly být celozrnné ovesné vločky nebo lupínky (35-40% ), nízký obsah tuku a minimum transmastných kyselin ( max 0,1g na 100 g ), vysoký obsah vlákniny ( cca 9g na 100 g výrobku ) a žádný přidaný cukr. Müsli si můžeme dát ke snídani, ale i svačině, s bílým jogurtem - skvělá kombinace.

Můj názor:
Projekt Vím, co jím sleduji od jeho počátku a rozhodně mu fandím. Vím, že pro běžného člověka není zrovna snadné orientovat se ve složení jednotlivých potravin. Když se někdo rozhodne jíst zdravě, první problém, který řeší, je: co mám jíst. Logo Vím, co jím tento problém rychle vyřeší. Nemusíte ztrácet čas luštěním složení každého výrobku, stačí jen najít logo Vím, co jím a máte jistotu, že daný výrobek je pro Vás to pravé.
Tento projekt se mi líbí nejen kvůli nápadu s logem, ale také jejich osvěta mezi lidmi formou videí a článků ve spolupráci s panem Petrem Havlíčkem. Na jejich stránkách naleznete vše, co o zdravém stravování potřebujete vědět. Navíc, pořádají i různé workshopy, kde Vám objasní problematiku zdravé životosprávy. Rozhodně si zaslouží velký palec nahoru.


Databázi potravin s logem Vím, co jím najdete zde.
Zúčastněte se workshopů Vím, co jím a naučte se poskládat si zdravý jídelníček a spoustu dalšího.