WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pátek 20. února 2015

Umění odpočívat

Při zdravém životním stylu je odpočinek velice důležitý. Není to jen o tom neustále myslet na to, co jím, pořád jen cvičit, i umění odpočinku zde má své pevné místo. Možná se budete divit, ale ne každý umí odpočívat. V dnešní uspěchané době se ani není čemu divit. Neustále za něčím spěcháme, nestíháme, máme moc práce, moc starostí, moc problémů a odpočinek? Takový luxus si přece nemůžeme dovolit...
Abych pravdu řekla, tak já sama s tím mám trošku problém. Se dvěma malýma dětma to ani není tak snadné - maminky vědí. Ale právě i kvůli dětem bysme se měli naučit najít si chvilku pro sebe. Pomůže nám to uklidnit se, odpočinout si a nabrat síly na další starosti, problémy a práci. Nezapomínejme, že spokojená maminka rovná se spokojené děti.  
Dříve jsem relaxovala u sledování filmů. Jen tak se rozvalit na sedačce a dívat se na filmy. Dnes mi to přijde neskutečné. Jen tak sedět/ležet a nic nedělat? To nemůžu, to je taková strašná ztráta času! Myslím si, že jsem dost multifunkční, že zvládám dělat více věcí najednou. Vlastně si teď uvědomuju, že pokud dělám jen jednu věc, jsem nesvá. Najít si chvilku pro sebe teď, když mám doma miminko, je opravdu náročné. Ale jsem ráda i za tu chviličku a snažím se jí využít na maximum. 
Co je takový můj každodenní rituál, kdy je mi dovoleno být bez dětí a relaxovat, je večerní koupel. Je to vlastně asi jediná chvíle za den, kdy jsem bez dětí a můžu na pár minut vypnout. Ale není to jen tak. Není koupel jako koupel. Musím mít pěkně horkou vodu, vanu plnou pěny a pěkně voňavoučko. Hezky se tam naložím, zavřu oči a relaxuju. Je to sice vždy jen pár minut, ale i to mi pomůže. Je to moje chvilka. Chvilka, kdy vypnu. 
Manžel se už naštěstí naučil. jak má správná koupel pro mě vypadat. Sice nechápe, ale respektuje. On je totiž pravý opak, nesnáší pěnu, koupe se jen ve vodě. A to zas nechápu já. Ale tak teď, když mi jde nachystat koupel, tak ví, že tam musí nalít dostatek pěny do koupele - a za to ho miluju. 
Další můj relax je Ordinace v růžové zahradě. Ha, teď jsem na sebe něco práskla a možná že mi teď ve Vaších očích IQ kleslo na nulu. Vzpomínám si na scénu z flmu Vratné lahve, kdy Zdeněk Svěrák přijde domů a jeho žena žehlí a sleduje telenovelu v tv. A pan Svěrák říká:"Prosím tě, se ti divím, že se na to se svým vzděláním můžeš dívat." A jeho žena odvětí:"Žehlils někdy? Nežehlil..." Ano, Ordinaci sleduju od jejího začátku. Nepatřím mezi skalní příznivce, co prožívají děj jako by to byla skutečnost, co hltají každou vteřinu. Ale je to pro mě takový odpočinkový relax, nemusíte u toho přemýšlet, občas se i zasmějete, tak proč ne. Poslední díly mě nejvíc baví Heluš a Bobo, na ty dva se vždycky těším. 
A u čeho ještě jsem schopná relaxovat, ale co je trošku v rozporu se zdravým životním stylem, je kapučínko. Bože, já miluju cappuccino! Je to něco, čeho nejsem schopná se úplně vzdát, pouze ho omezit. Ale ono se to nepoto... Kafe nepiju vůbec a tak ten občasný hrnek kapúča není snad tak hrozný. Oříškové cappuccino je to nej nej nej. A musím ho mít ve skleničce, abych se kochala i tím, jak krásně vypadá. A vonííííí. Ách! Když ho piju, nesmím být rušena, je to moje chvilka. Zavřu oči a vychutnávám.
Odpočinek je důležitý. Jak po psychické, tak i po fyzické stránce. A jak vidíte, odpočinek nemusí být jen o válení se. Energii můžete načerpat ze spousty věcí a činností. Jak odpočíváte Vy? Kde čerpáte energii?