WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

pátek 8. srpna 2014

Odkazy ke stažení

Dnes jsem se rozhodla sepsat článek, který se týká šíření odkazů ke stažení na internetu. V mé skupině je v pravidlech uvedeno, že šíření odkazů ke stažení  je zakázáno, a zrovna u tohoto pravidla trvám na striktním dodržování. I přesto se ale neustále odkazy ke stažení ve skupině objevují a někteří nad tímto pravidlem kroutí hlavou a nechápou. Proč to tak hrotím? Jen si vymýšlím kraviny a dělám ze sebe velkýho šéfa... Nebo ne?
Bohužel, není tomu tak. Nejde o můj výmysl, ale o zákon. A již několik lidí mělo právě kvůli tomuto problémy se zákonem. Některé případy jste možná sami zaregistrovali, pokud ne, zmíním je níže. Ať už jde o odkazy ke stažení filmů, mp3, videa nebo knihy nebo cokoliv jiného, na co se vztahují autorská práva, to vše je trestné. 
Můžete namítat, že Vy jste to video na internet neumístili, že "jen" posíláte odkaz dál, takže problémy by měl mít ten, kdo ho tam vložil a tím porušil autorská práva. Ano, ten bude mít větší problémy než-li Vy, ale i tím, že "nelegální" odkaz posíláte dál, se také dopouštíte trestného činu, jako třeba tento nyní již odsouzený mladík, který sám filmy na web nenahrával, pouze udělal seznam odkazů. Verdikt Nejvyššího soudu zní, že tím, že jiným lidem zpřístupňujete věci chráněné autorským právem zákonem zakázaným způsobem, se dopouštíte trestného činu. Ústavní soud rozsudek v plném rozsahu potvrdil.
Jedna známá blogerka měla už také menší problémy a jen díky ní jsem se i já dozvěděla, že s odkazy ke stažení může být problém. Abych to shrnula, za blog nebo skupinu je odpovědný správce. Ten odpovídá za obsah, takže při nějakém prohřešku bude mít problém on, případně i ten, kdo odkaz vložil, pokud se dotyčného podaří dohledat. Klidně se pak může stát, že Vám doma zazvoní policie a předvolá Vás k výslechu...
Vím, že v některých skupinách na Facebooku jsou odkazy ke stažení volně dostupné, dokonce jsou vytvářeny soubory s jejich seznamem. Je to věc správců. V mé skupině a na blogu jsou odkazy ke stažení zakázané, protože nechci žádné problémy. A tímto prosím o respektování.

Jasně že internet je plný nelegálních odkazů ke stažení, na netu najdete opravdu všechno. A není nic jednoduššího než do vyhledávače zadat, co hledáte a vyjede Vám milion odkazů. Není třeba o tom psát veřejně ve skupině a sebe i ostatní tak vystavit zbytečným problémům. Pokud si chcete něco stáhnout pro vlastní potřebu, tak prosím, je to každého věc. Pokud si třeba stáhnete nějaké dvd Jill a uložíte si ho ve svém pc a podle něj pak cvičíte, nikdo Vám na to nemůže nic říct. Pokud ale ten odkaz ke stažení umístíte do skupiny, do komentáře, někomu pošlete, někde vystavíte, tak už porušujete zákon. Samozřejmě se nemusí nic stát, ale taky může...

Jak se tedy orientovat, co můžu a co ne?
Odkazy ke zhlédnutí, jako třeba youtube nebo stream, můžete klidně posílat, vkládat, sdílet. 
Odkazy ke stažení jako uložto nebo stahuj raději nikam nevkládejte, ani nikomu neposílejte.
Pokud Vy sami máte na uložto nějaký odkaz, jehož jste autorem ( jako třeba já jsem vytvořila materiál o zdravém životním stylu ve formátu pdf a vložila ho na server uložto, abyste si ho mohli stáhnout ), pak ho samozřejmě šířit můžete. Zákaz se týká pouze odkazů, jejichž nejste autorem, protože i jejich šířením dochází k porušování autorských práv.

Zdroj: http://www.cpufilm.cz