WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

čtvrtek 17. července 2014

Vedro a zdravý životní styl

Nač se plahočit do Egypta nebo Itálie? Třiceti stupňová vedra zažijete bez problémů i v ČR. Bohužel. Tedy pro mě bohužel. Pro některé bohudík. Já osobně mám radši teplo než zimu, ale přiměřené teplo. Toto je extrém. A jelikož se všude objevují dotazy, jak skloubit zdravý životní styl s těmito extrémními vedry, rozhodla jsem se sepsat pár rad.

Jak mám dodržovat správný a vyvážený jídelníček, když nemám chuť k jídlu?
Taky to tak mám, když je takové vedro, tak moje chuť k jídlu se blíží téměř k nule. Většinou, když je takové
vedro, tak neděláte to, co byste dělali za normálního počasí. Tedy nemáte takový výdej energie a nevadí, když snížíte příjem. Snažte se jídlo přizpůsobit počasí, čili je jasné, že když je venku velký hic, tak se asi nebudete ládovat horkým gulášem s knedlíkem, ale dáte si k obědu třeba zeleninový salátek s ogrilovanými kousky masa, nebudete pít horký zelený čaj, ale uděláte si třeba osvěžující okurkovou limonádu. Je jasné, že jíst musíte, ikdyž je teplo a chuť moc nemáte. Svůj jídelníček ale přizpůsobte svému energetickému výdeji a jezte spíše studené pokrmy, saláty, hodně zeleniny  a ovoce.

Mám cvičit? 
Toto je individuální, odpověď musíte najít sami. Určitě záleží, jaký druh cvičení, jak dlouho a v jakých podmínkách. Pokud třeba chcete jít cvičit do klimatizované posilovny, tak proč ne. Pokud ale třeba bydlíte ve 4. patře pod střechou, kde se vzduch ani nehne, tak bych rozhodně náročné cvičení vynechala. V tomhle teple se nevyplatí riskovat, protože tohle počasí může být nebezpečné i pro zdravého jedince. Raději tedy nic nepřehánějte, těch pár dnů se to nezblázní.


Co pitný režim?
Pitný režim je samozřejmě třeba navýšit. Pijte, pijte, pijte. Mějte neustále u sebe flašku s vodou a popíjejte během celého dne. Pitný režim můžete podpořit také jídlem, které obsahuje vodu - okurky, meloun. Ikdyž jdete někam ven, vždy si berte pití s sebou. A nezapomeňte, že pít byste měli obyčejnou vodu, žádné limonády a už vůbec ne alkohol.


Vedro mi nevadí, všude mám klimatizaci.
Klimatizace je fajn vynález, ale nic se nemá přehánět. Víte moc dobře, že velké teplotní skoky Vašemu tělu neprospívají. Vemte si, že venku je přes 30 stupňů, v práci máte klimatizaci na 18, pak vylezete ven zase do tepla, sednete do auta, kde si opět zapnete klimatizaci, vylezete ven a zase - bum - vedro. Může se pak lehce stát, že onemocníte. Možná to znáte, když vlezete do klimatizovaného auta, cítíte studený vzduch v plicích, šimrá Vás v nose, ráno, když se vzbudíte, máte ucpaný nos, atd. To vše způsobuje klimatizace. Takže všeho s mírou. Já osobně nejsem vůbec příznivcem klimatizace, protože vím, že pak hned mě začne škrábat v krku a mám rýmu. Pokud ale bez tohoto vynálezu nemůžete být, tak nezapomínejte, že rozdíl mezi venkovní teplotou a klimatizovanou místností by neměl být větší než 5 stupňů Celsia. Jinak pak už hrozí, že Vaše tělo nebude schopné rychle reagovat na teplotní změny.