Celý soutěžní příspěvek najdete zde. Jak jsem předpokládala, dotazů na pana Havlíčka přišlo strašně moc. A není se čemu divit.☺ Takže mě čekal těžký úkol, vybrat jen 10 dotazů, které budou zodpovězeny. Nejvíce Vás zajímal názor pana Havlíčka na půst, těchto dotazů bylo opravdu nejvíce. A samozřejmě, ikdyž jsem na to upozorňovala, tak přišlo i několik konkrétních dotazů na úpravu jídelníčku a váhy.☺
Všem moc děkujeme za zájem a nesmutněte, pokud zrovna Váš dotaz nebyl vybrán. Třeba ještě v budoucnu bude příležitost.☺
Všech deset dotazů naleznete níže i s odpověďmi přímo od pana inženýra. Vím, že jsme si na odpovědi museli chvilku počkat, ale čekání rozhodně stálo za to. Centrum Petra Havlíčka právě rozjíždí spoustu nových projektů a do toho se ještě stěhovali na Prahu 4, takže starostí měli až nad hlavu. Věřím ale, že to čekání Petrovi všichni odpustíme a budeme se těšit na další spolupráci.☺
Facebook: www.facebook.com/petr.havlicek.profil
1. Co si myslíte o novém alternativním stravování, tzv. přerušovaném půstu ( intermittent fasting ), který tvrdí, že můžeme ztrácet tuk, aniž bychom jedli každé 3 hodiny? Je pravda, že nezáleží na tom, zda přijmeme stejný počet kalorií ve dvou, třech nebo šesti porcích jídla za den, protože metabolismus se stejně zpomaluje až po 48 hodinách hladovění?
Katka Novotná
IF je populárním novým dietním systémem, kdy během každého dne různě dlouhou dobu hladovíte - od 12 do 20 hod. Tento dietní systém slibuje řadu zdravotně pozitivních výsledků, včetně redukce váhy. Záleží jen na konzumentovi, kolik jídel denně sní, zda to bude pouze jedno či dvě až tři, zda bude snídat a nebude jíst od odpoledních hodin anebo si veškeré jídlo koncentruje do opulentní večeře. Záleží ovšem na množství zkonzumované energie a živin. Z mého pohledu je příjem energie a živin pouze jednou částí skládanky, zvaného správné stravování. Druhou částí je to, z jakých zdrojů živiny pocházejí a jak jsou technologicky a kuchyňsky zpracovány, neboť toto následně ovlivňuje biochemickou odezvu organismu. Třetí částí skládanky je to, jakou porci živin jednorázově konzumujeme, neboť i to ovlivňuje, co se v našem těle následně děje. A zdaleka neposlední částí je i to, v jaké situaci a co konzumujeme… A tak dále, a tak dále… Částí je příliš mnoho a úhlů pohledů také. Jednoznačná odpověď není, vše je zcela individuální záležitostí. Někdo potřebuje 7 jídel denně, někomu postačují 3 jídla a někdo zdárně jen večeří. Já osobně jsem zastáncem 3 větších jídel denně, doplněných o 1-2 malé svačiny. Samozřejmě, jsou situace, kdy je potřeba jíst častěji, ale vždy záleží na individuálním přístupu k danému člověku.
2. Rozhodnu se cvičit a jíst zdravě. Do toho ale onemocním a nemůžu cvičit. Jak se stravovat v době nemoci, když nemáte chuť jíst a zvláště třeba u střevní chřipky můžete jen piškoty a colu, což není zrovna ideální?
Věra Kosečková
3. Velmi by mě zajímal Váš názor na škodlivost pšenice na lidský organismus. Nemyslím tím jisté procento alergiků, celiaků, ale běžnou "zdravou" populaci.
Jana Tůmová
Hana Dašková
Pokud máte ve stravě velký problém, pak opravdu nikdy plochého břicha cvičením nedosáhnete. Stejně tak ale ploché břicho mít nebudete, pokud budete správně jíst, ale pohybu buď budete věnovat málo času, anebo zvolíte pohyb nevhodný. Také příliš nízký energetický příjem způsobí, že tuk se vám bude v oblasti pasu neustále držet. A tak dále. Aspektů je velké množství.☺
5. Poslední dobou jsou stále více prezentovány různé doplňky stravy jako pomoc při hubnutí. Od přírodních ( zelená káva ) až po ty "nepřírodní" ( L-carnitin, proteiny, apod ). V reklamách prezentují obrovský význam při snaze zhubnout. Objevuje se názor, že člověk bez těchto doplňků nikdy nezhubne jako člověk, který je používá. Moje otázka tedy zní jaký je Váš názor na tyto "pomocníky" při hubnutí?
Petra Jonová
V poslední větě svého dotazu si vlastně sama odpovídáte. Doplňky stravy jsou pouze pomocníky při hubnutí. Jinými slovy, doplňky stravy hubnutí lehce podporují, ale nejsou samospasitelné, to znamená, že jejich konzumace vám rozhodně nepomůže, pokud nezměníte jídelníček, nezačnete se správně hýbat a dostatečně odpočívat. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete doplňky stravy při hubnutí neužívat, rozhodně se nemusíte bát toho, že díky tomu určitě nezhubnete. Pokud bych měl říci, zda doplňky stravy ano či ne, pak říkám ano, ale po konzultaci s odborníkem, který je použije jako součást odpovídajícího stravovacího a pohybového režimu.
6. V období zvýšeného stresu máme většinou i zvýšenou potřebu jíst. Je to jenom zajídání emočního hladu nebo má tělo ve stresu skutečně zvýšenou energetickou spotřebu a tedy je nutné lehce navýšit příjem kalorií? Nebo je lepší volit spíše větší množství zeleniny, která dodá vitaminy a zasytí nás, aniž bychom se zbytečně přejídali.
Barbora Bílková
Je to naprosto logické. Stres, ať už fyzický anebo psychický, vždy navyšuje spotřebu energie organismu. Nedávno jsem kdesi četl závěry jedné studie z USA, kde autoři na základě objektivního měření zjistili, že vysoce stresovaný manager má vyšší energetickou spotřebu, než dělník, vykonávající středně náročnou manuální práci. Ale pozor!! Manuálně pracující člověk spotřebovává daleko více tuků jako paliva, než duševně pracující člověk. Ten „jede“ spíše na cukr, neboť nezatěžuje svojí svalovou hmotu (která „pálí“ tuky), ale mozek a nervový systém, který tuk jako palivo využít neumí. Problémem je ale to, že stresovaný člověk má díky vyšší hladině stresových hormonů v tomto období nižší chuť k jídlu. Nicméně, po opadnutí největší zátěže a poklesu hladiny stresových hormonů přicházejí vlčí hlady, způsobené baterií řídících látek, zvyšujících chuť k jídlu. A právě jejich hladina se zvyšuje, pokud člověk nejí a opadá v momentě, kdy se tzv. dojíme. Proto je velmi vhodné si i ve stresových dnech na sebe udělat malou chvíli času a alespoň něco malého sníst, aby obžerství navečer, kdy k němu zpravidla dochází, nebylo tak masívní. Ale zelenina rozhodně nestačí, neboť její energetická hodnota je, díky malému množství energetických živin, příliš nízká.
7. Můj problém je neustálá chuť na sladké. Jak se této závislosti zbavit?
Jana Machačková
8. Vyjmenoval byste, prosím, deset potravin, které jsou podle Vás vhodné pro zdravý životní styl a rozhodně by neměly v našem zdravém jídelníčku chybět?
Gabča Hartmannová
Dostatek kvalitní pitné vody
Celozrnné cereálie, včetně rýže a výrobky z nich
Luštěniny
Tuzemské sezónní ovoce v plné zralosti
Tuzemská sezónní zelenina v plné zralosti
Plnotučné zakysané mléčné výrobky a středně tučné sýry
Ryby sladkovodní i mořské
Libovější masa (drůbeží i červená), nejlépe v bio kvalitě
Vejce a výrobky z nich
Oleje, ořechy a semínka
9. Zajímalo by mě, co říkáte na sacharidové vlny z hlediska zdraví - zda to nezpomalí metabolismus a zda si tělo bere energii převážně z tuků a ne ze svalů a zda byste tuto metodu doporučil lidem, kteří usilují o shození jen pár kil, ale tělo se brání.
Monika Strnadová
10. Jakým způsobem upravit stravovací režim, jestliže sloužím noční? Jíst v noci nebo nejíst? A pokud jíst v noci, tak jak pak jíst následující den?
Jana Slámová
A ještě nám zbývá vyhlásit výherce soutěže. Petr Havlíček vybral jeden z dotazů, který získá jeho novou knihu Superjídelníček a balíček produktů Rej - Víte, co jíte.
Výhercem se stává otázka č.1, kterou položila Katka Novotná.
GRATULUJEME! ☺
Facebook: www.facebook.com/petr.havlicek.profil