WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

sobota 26. dubna 2014

Dieta, dieta, a zase ta dieta...

Přiznávám se, že na toto slovo už začínám být při nejmenším alergická. Stačí ho zadat do vyhledavače a hned na Vás vyskočí miliony odkazů. Stačí se zmínit před nějakou kamarádkou a hned na Vás vybalí minimálně 3 "zaručené" způsoby, jak zhubnout.
Dieta. Toto slovo fascinuje lidstvo snad od počátku věků - ne, to kecám, na počátku jsme byli ještě normální a jedli správně. Každopádně dieta si získala své nadšence a dá se říct, že už je to fenomén. Ale proč? Čím vlastně dieta zaujme? Co to vlastně dieta je?

Definice slova dieta zní: řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. To není tak strašné, že? Přesně tak. Toto slovo nevzniklo ve špatném slova smyslu. To jen my jsme si to přebrali po svém...
Když někdo řekne: "Držím dietu." co Vás napadne jako první? Že ten člověk hladoví? Že se pořádně nenají, že je to vlastně chudák? Ano, to napadne i mě. Lidi si hubnutí přizpůsobují podle sebe a doslova se předhánějí v tom, kdo vymyslí další zaručený způsob, jak zhubnout, další zaručenou dietu. Jezte jen zeleninu. Pijte ovocné šťávy. Kupte si zázračné koktejly. Zhubněte podle téhle zpěvačky. Atd. Tisíce a tisíce zaručených způsobů. Nad některými opravdu zůstává rozum stát. Ale lidé tomu věří. Proč? Proč věří těm nesmyslům? Proč jsou ochotni utratit tisíce za nesmyslné koktejly? Protože ti lidé jsou nešťastní. Trápí je jejich váha a jakýkoliv způsob, který jim slibuje pomoc, vítají.
Všichni ti, co přicházejí s novými dietami, metodami, všichni, co vytváří ty reklamy, jen hnusně zneužívají trápení jiných. Napadá mě jedno přirovnání - šmejdi. Šmejdi oblbují důchodce, zneužívají jejich
nevědomosti, trápení, jen proto, aby se sami obohatili. A stejné je to se všemi těmi zaručenými dietami. Co Vám zaručí  dieta? Krásné vypracované tělo? To rozhodně ne. Dieta Vám může zaručit zhuntované tělo. Dieta Vám může zaručit jojo efekt. Dieta Vám zaručí to, co Vy si nepřejete.
Odbočme trošku od diet a podívejme se na další "zaručené" způsoby, jak zhubnout. Stačí zapnout tv - běží reklama s vymakanými borci, kteří předvádí své svaly a představte si, ta krásná vypracovaná těla mají pouze a jen díky zázračnému stroji na cvičení! ( nebudeme jmenovat ) No, světe div se! A k tomu všemu prý stačí i jen pár minut denně a výsledek? Záběr na sexy slečnu v plavkách... Kdo by odolal, že? No, přiznejme si to - i my jsme v minulosti závistivě sledovali ta vypracovaná těla a při nejmenším toužili mít ten zázračný stroj doma. Někteří si ho možná i koupili... Tvrdit někomu, že bude mít švarcenegrovské tělo díky jednomu cvičebnímu stroji je dost povedený vtip. Jenže ten vtip jim vydělává dost
velké peníze...A proč? Protože zneužívají nevědomosti lidí  - jsme sice študovaný národ, studujeme matematiku, vědu, jazyky, ale kolik toho víme o správném stravování? O fungování těla? Metabolismu? No ano, jako národ víme - jak to říct slušně? - kulový. A proto snadno uvěříme oněm vtipům - touha, problémy s nadváhou, psychické problémy, udělají své. A my naletíme. A jak ten stroj skončí? Ano, jako stojan na prádlo....
Já nechci být tvrdá. Vím, že v této oblasti je spousta firem a jednotlivců, co svou práci dělají pořádně, co vědí, co dělají, rozumí tomu a snaží se pomoct. Ale je zde i spousta šmejdů ( jako asi v každé oblasti ) - všichni ti, co prodávají úžasné potravinářské doplňky, po kterých zhubnete, ti, co prodávají zázračné cvičební stroje, ti, co zase objevili novou zaručenou dietu, rádoby výživoví specialisti a v neposlední řadě "selebrity", které fušují úplně do všeho, radí všem, protože "ony to přece vědí nejlíp"... Tak přesně pro takové nemám pochopení a nechci s nimi mít nic společného. A jakmile je vidím nebo slyším nebo o nich čtu, otvírá se mi kudla v kapse...

Pojďme se teď podívat, jak taková dieta vlastně funguje:
1. Chci zhubnout - léto se blíží a já jsem samej špek, musím zhubnout!

2. Vyberu si nějakou dietu - Jana říkala, že držela dietu podle jedný zpěvačky a nejedla vůbec přílohy a zhubla. A Petra zas četla v časopise, že se při hubnutí nemá jíst ovoce, protože je moc sladký. Potřebuju rychle zhubnout, tak to zkombinuju - přestanu jíst všechno, o čem si myslím, že je špatné, takže žádný přílohy, ovoce, dorty, zákusky, maso jím jen kuřecí, ale maso je prej hodně tučný, tak si k obědu dám radši jen salát...

3. Promlouvám se svým já - "vydrž prťka vydrž", jakmile zhubnu, tak hned půjdu do cukrárny nebo do mekáče a zas bude všechno dobrý.

4. Hřeším - a, "Bože! Snědla jsem kostičku čokolády! Jsem kráva! Kráva! Kráva! Kráva! Teď je to všechno v pytli. Nemá to cenu. Už nezhubnu.
                   b, Máma už spí, jdu do ledničky - jůůů čokoládovej dort, to je dobrota! A zmrzlina! Mňáám! No co? Zítra teda vynechám snídani, když jsem se teď najedla.

5. Konec - tak má dieta je u konce, výsledky: a, zhubla jsem - supééér! Jsem zase hubená! A už žádná dieta! Už zas můžu jíst normálně! Jdu to oslavit do mekáče!
                                                                       b, nezhubla jsem - jsem nemožná, já prostě budu už napořád tlustá, nějaký hubnutí nemá cenu, objednám si pizzu a dojím ten čokoládovej dort....

To byla jen malá ukázka toho, jak to může vypadat. Není to k smíchu, bohužel takhle to většinou funguje. Teď vážně. Dieta není na celý život. Dieta je na pár dnů. Dříve nebo později dieta skončí a co pak? Pak zase budete jíst jako před dietou a logicky, co to znamená? No ano, jójó efekt, protože tím, že se vrátím k původnímu stravování, se má váha vrátí na původní hodnotu ( ne-li že bude vyšší ). Spousta lidí volí dietu právě z toho důvodu, že je to "krátkodobé", že si myslí, že zhubnou a pak zas budou "jíst normálně". Jenže to právě zaručí jojo efekt. A tak, co udělám? Opět začnu hubnout s nějakou dietou...
A co když nějaká dieta nefunguje? Cítím se mizerně, není mi pomoci, jsem odsouzená být tlustá, vzdávám to. A co je nejhorší ať už s dietou zhubnu nebo ne, tak to nejdůležitější, co si vlastně ani vůbec neuvědomuju a co pravděpodobně ani není nijak vidět ( zatím ), je, že si pomalu, ale jistě huntuju své tělo. Ničím si tím svůj metabolismus, ničím své tělo zevnitř. Proč se při dietě můžete cítit malátní, unavení, bez energie? Protože Vaše tělo strádá. Proč při dietě pociťujete hlad? Protože Vaše tělo strádá. Proč při dietě nemusíte zhubnout? Protože Vaše tělo strádá.
Pokud opravdu chcete zhubnout, pokud to myslíte vážně, pak se svěřte do rukou odborníků na hubnutí - pozor! Opravdových odborníků! Pokud opravdu chcete zhubnout, netrapte své tělo, ale snažte se mu porozumět. Naslouchejte mu, vnímejte ho, ono samo ví nejlíp, jak na to. Nenechte se ošálit a zmást, nevěřte reklamám a časopisům, věřte sobě a svému tělu.
Vykašlete se na všechny ty diety, opravdu Vám nepomohou k Vašemu vysněnému cíli, ikdyž slibují hory doly. Proč mučit své tělo, když mu můžete dopřát dostatek? Proč se striktně vyhýbat tomu, co máte rádi, když si to můžete dopřát v přiměřeném množství? Proč se trápit s nadbytečnými kily, když se jich můžete zbavit? Ano, opravdu je to možné. Ale není to dieta. Je to životní styl. Životní styl, při kterém jíte po celý den, jíte, co je zdravé a co Vám chutná. Životní styl, který Vám neříká už nikdy si nedáš hranolky. Životní styl, který Vám pomůže ke zdravému a dobře vypadajícímu tělu.
Zapomeňte na zázračné stroje a tabletky a náplasti a nápoje. Je to Vaše tělo. Vaše volba. Neexistuje stroj, který Vám vypracuje tělo při jídelníčku tvořeném jen hamburgery, uzeninami a dortíky. Neexistuje tabletka, která Vám vyrýsuje svaly bez pravidelné pohybové aktivity a posilování.
Nic není zadarmo. Ale rozhodně tím nemyslím, že to, že za něco dáte několik tisíc korun, Vám zaručí krásné tělo. Bude to chtít snahu a odhodlání, chuť se sebou něco dělat, chuť být jiný. Je to jen a jen na Vás.

Jak rozpoznat nebezpečnou dietu?
1. Radikální omezení příjmu kalorií - zjistěte, jaký je Váš bazální metabolismus - pod tuto hodnotu nikdy nesmíte jít! Pokud Vám nějaká dieta slibuje zázraky při příjmu pod bazál, riskujete své zdraví.

2. Omezením jakýchkoliv živin, ať už sacharidů, bílkovin či tuků, opět ubližujete svému tělu. Jezte vyváženou stravu. Nevyhýbejte se ničemu.

3. Strava a pohyb jdou spolu ruku v ruce - jedno bez druhého prostě nefunguje ( nebo funguje jen krátkodobě ).

4. Hubnutí je dlouhodobý proces - ztratit několik kg během pár dnů není zdravé! Pokud Vám to nějaká dieta slibuje, ruce pryč.

5. Nevěřte na zázraky - pokud by opravdu existoval zázračný přístroj, pilulka, koktejl, dávno bysme všichni byli hubení.