WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

středa 15. ledna 2014

Recenze: Vyhrajte boj o štíhlé tělo

Když jsem zjistila, že nakladatelství ANAG pracuje na vydání knihy Jill Vyhrajte boj o štíhlé tělo ( Slim for life ), byla jsem absolutně nadšená. Hned jsem si knihu předobjednala, ikdyž nakonec jsem ji dostala od firmy ANAG jako dárek - ještě jednou děkuji.
Jill o této knize říká, že je to návod, co ona sama dělá, aby vypadala tak, jak vypadá, a co radí i všem svým klientům. Nazývá ji "uživatelskou příručkou" a sesumírovala do ní vše, co nám pomůže vyhrát boj o štíhlé tělo. Zní to úžasně, že? Veškeré znalosti Jill naservírované na stříbrném podnose. Tak se na ten zázrak pojďme podívat zblízka.

Obal knihy:
Co se týče obalu knihy, tak stejně jako Jillianina předchozí kniha Ovládněte svůj metabolismus nemá tvrdý obal, což někdo hodnotí negativně. A já si myslím to samé. Tato kniha je jakýmsi návodem, ke kterému se jistě budeme vracet a budeme listovat. Díky měkkému obalu bude na knize opotřebení jistě znát - to vidím už na své knize Ovládněte svůj metabolismus.
Jinak ANAG zachoval obal knihy stejný jako je v originálu ( Slim for life ), což je velké plus ( oproti např. nové knize Boba Harpera Pravidla hubnutí, kde vydavatelství úplně změnilo obálku a rozhodně ne k lepšímu ), a tak na obalu knihy vidíme krásnou a usměvavou Jill.
Obsah knihy: 
Jill celou knihu rozdělila do 8 kapitol, přičemž každá kapitola se skládá z jakýchsi samostatných odstavců, které jsou bodově ohodnoceny. Za každý odstavec, který máte v úmyslu plnit do budoucna, si přičtete daný počet bodů a stejně tak i za každý odstavec, který již plníte. V závěrečné osmé kapitole najdete vyhodnocení a zjistíte, jak na tom vlastně s hubnutím jste a co by Vám Jill ještě doporučila. Mně osobně toto počítání přišlo zbytečné, ale věřím, že se najdou tací, kterým to pomůže lépe pochopit celou knihu a možná i odhalit chyby, kterých se dopouštějí.
Kniha začíná kapitolou o stravování a pohybu, a ačkoliv by někteří mohli namítat, že k tomuto tématu už Jill řekla vše ve své knize Ovládněte svůj metabolismus, není to pravda. I zde najdete několik nových a užitečných informací - zmíním např. úžasnou kalkulačku pro výpočet kalorií ( Jill jí používá i pro soutěžící v soutěži The biggest loser ), vysvětlí Vám, jak se dopočítat správného počtu energetického výdeje těla, naučí Vás nové cviky, poradí, jak si co nejlépe vytvořit svůj cvičební kalendář a mnoho dalšího.
Samozřejmě, že jedna celá kapitola je věnována motivaci, protože to je Jillianina silná stránka - ta baba prostě dokáže namotivovat! A také proto, že motivace je velice důležitá a někdy se nám jí nedostává tak, jak bychom potřebovali. Věřte ale, že po přečtení této kapitoly budete namotivovaní až až.
Další kapitoly jsou spíše ve znamení rad a doporučení, jak se zachovat a udržet si odhodlání ke zdravému životnímu stylu, ikdyž Vás čeká zatěžkávací zkouška v podobě večeře v restauraci, večírku nebo oslavy. Nebo co dělat, když Vás přepadnou neovladatelné chutě nebo když své problémy a stres řešíte jídlem. Dokonce se dozvíte i jak zvolit to správné oblečení, abyste vypadali štíhlejší.
Poslední osmá kapitola je, jak už jsem se zmiňovala, zaměřená na sečtení získaných bodů a zjištění, jak na tom vlastně jste a na čem a jak byste měli ještě zapracovat.
Celá kniha je psána osobitým stylem Jillian Michaels, najdou se i pasáže, při kterých se zasmějete. Jako takový bonus  naleznete v každé kapitole odstaveček, kde Vám Jill uvádí na pravou míru velice rozšířené mýty ohledně hubnutí.
Můj názor:
Abych pravdu řekla, knihu jsem začala číst s určitým očekáváním a nadšením, které mi vydrželo zhruba do poloviny. Ta první polovina knihy je pro mě naprosto perfektní, obsahuje přesně to, co jsem od knihy očekávala. Ta druhá polovina, která je psána formou spíše kratších odstavců zaměřená na rady a tipy, to už pro mě bylo tak nějak nezáživné, nepodstatné. Bojím se to přiznat, ale ano, některé řádky jsem i přeskakovala - promiň Jill. Chvílemi jsem měla pocit, že je toho příliš, že to člověk ani nepobere, že náš mozek je zahlcen informacemi a křičí: "Už dost! Už to přestaň číst!"☺ Jill prostě chtěla předat veškeré informace, které ona
má, nechtěla nic vynechat, myslela na každou každičkou situaci, která by mohla nastat a toto se rozhodla sepsat do knihy, která má pouze dvě stě stran a to je moc málo. Nevím, jestli měla nějaký limit nebo jestli to tak chtěla sama, ale pokud v úvodu knihy se dočteme, že se nám do rukou dostává veškeré vědění Jill, co ona sama na sobě praktikuje, tak nám hned musí být jasné, že na to má ta kniha nějak málo stránek. 
Prosím, neberte to tak, že Jill kritizuju. Vyjadřuju jen svůj názor, recenze je vždy subjektivní. Rozhodně to neznamená, že už Jill nemám ráda nebo že u mě nějak "klesla". Ani omylem. Jsem jí vděčná za to, že veškeré své vědění dává k dispozici i obyčejným lidem prakticky zdarma. 
Obdivuju jí asi ještě víc za všechny ty znalosti, co ona má. Lidé si jí zaškatulkovali jako fitness trenéra. Ale kolik takových fitness trenérů na světě je? Trenéra dnes může dělat prakticky každý. Ale ne každý trenér tomu rozumí. Ne každý má takové znalosti a přehled jako Jill. Ne každý se neustále vzdělává a vyhledává nové informace podložené fakty a studiemi. Jill je prostě jedinečná. Miluju ten způsob, jakým motivuje lidi. Jak si něco vezme do hlavy a tvrdě jde za tím. Jak lidem předloží fakta a nic jiného nepřipouští, protože ona ví, že to je správné a že to funguje.
Když se na knihu podívám jako na celek, ano, je to skvělá učebnice pro všechny, co začínají nebo co tápou. Najdete tam opravdu vše. Dokonce i to, na co jinde odpověď jen tak nenajdete - různé situace a problémy, které se mohou objevit a rady, jak reagovat. Protože Jill to zná. Ona sama si tím prošla.
A jestli bych si i po jejím přečtení knihu znovu koupila? Nemusím nijak dlouze přemýšlet - samozřejmě že ano. Obsahuje spoustu cenných informací a už teď vím, že se k ní určitě budu vracet. A je to přece kniha od Jillian Michaels, takže v mé knihovně rozhodně nesmí chybět. 
Knihou Ovládněte svůj metabolismus nastavila laťku hodně vysoko a sama jsem zvědavá, jestli jí, třeba v budoucnu, překoná. Každopádně obě dvě knihy obsahují spoustu cenných informací a neměly by chybět žádnému nadšenci zdravého životního stylu. 

Pokud Vás knihy zaujaly, můžete  si je objednat u firmy ANAG se slevou 15%.

Knihu Vyhrajte boj o štíhlé tělo objednávejte zde.
Knihu Ovládněte svůj metabolismus objednávejte zde.


Na závěr ještě prozradím, že chystám novou rubriku zaměřenou právě na knihu Vyhrajte boj o štíhlé tělo. Budeme společně rozebírat jednotlivé kapitoly a názory Jill, těšte se.