WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 21. ledna 2014

Nedůvěřuj, prověřuj! Ovocné šťávy

Další díl nové rubriky Nedůvěřuj, prověřuj! je zde. Dnes se podíváme na ovocné šťávy. Ovocná šťáva. Co by tak na ní mohlo být špatného. Je to přeci OVOCNÁ šťáva. Je z ovoce. Takže je určitě zdravá. Nebo ne?

Začneme klasickou šťávou, kterou zná většina z nás a která je běžně dostupná v každém supermarketu. Šťáva Hello Lesní směs. Cena 35 Kč.
Na obrázku se na nás směje krásně barevné ovoce, jahůdky, borůvky, maliny.
Co nám ještě řekne obal lahve?
"Vybírejte srdcem." Och, jak dojemné...
Rozpis živin:
Tuky jsou přece tak špatné a tato šťáva jich obsahuje 0g, no to je ale skvělý! A ještě to dají na první místo, abysme to nepřehlédli...

A co takhle složení?
Nápojový koncentrát s příchutí lesního ovoce, s cukrem a sladidlem:
Voda na prvním místě, takže nejvíce obsahuje vody, na druhém místě cukr, dále glukózový sirup, kys. citronová, ovocné aroma, barvící ovocné a rostlinné extrakty, E202, sladidlo E 954. The end.
Co z toho plyne? Platíte za obarvenou vodu plnou cukru. Nic víc. Lahůdka, že?




Ale máme tu dalšího adepta. Malinový sirup.
Cena:119 Kč
Složení: 
Cukr, pitná voda, ovocná šťáva z koncentrátu 14%, regulátor kyselosti. Ňamka, ne?



A podívejme se i na tak oblíbená dětská pitíčka.
Kubík Multivitamin
Cena: 22 Kč
Podívejme se na složení: voda na prvním místě, šťávy z koncentrátů a protlaků ovoce 12%, glukózo-fruktózový sirup, kys.citronová, vitaminová směs, aroma. Vidíte tam nějaký rozdíl? Snad jen, že tam přidali pár vitmaminů, aby získali nějaké plus. Jinak stejné jako ostatní. Ale toto je pro DĚTI!


Jak by to tedy mělo vypadat?

100% pomerančová šťáva Rio Fresh. Prodávají se různé příchutě a obsahuje pouze a jen pomerančovou šťávu. Nic víc. Namítnete, že je to džus. Ano, ale použijte ho jako šťávu. Nechutná Vám obyčejná voda? Nalijte si džus na dno skleničky ( jako když si děláte šťávu ) a zalijte vodou.
Cena: 49 Kč

Tak co? Ještě pořád máte chuť na vodu s cukrem? Nebo byste radši opravdovou ovocnou šťávu?