WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

sobota 2. listopadu 2013

Reakce na příspěvek Nikki


Včera Nikki z blogu Moje tělo zveřejnila tento příspěvek a mě to přimělo k zamyšlení a rozhodla jsem se reagovat. Tento "rozzuřený trenér fitness" se svěřuje se svými pocity a názorem na všechny ty podle něj "hovadiny" okolo zdravého životního stylu a hubnutí.

Neustále slyšíme jen: Musíte snídat, musíte jíst menší porce, musíte jíst každé 2-3 hodiny, atd. Vším tím si on sám prošel a tedy může hodnotit a srovnávat a já jeho názor beru. Beru ho, ale ne úplně souhlasím. Proč?
protože také jsem si tím prošla. Protože každý den poslední dobou jsem v přítomnosti ( ikdyž jen internetové ) těch, co chtějí zhubnout. Znám osobně i ty, co zkouší zhubnout neustále dokola a dokola. A v neposlední řadě, jak asi víte, teď pracuju ( už asi měsíc ) na takovém uceleném "návodu" na zdravý životní styl. Takže i proto jsem se rozhodla reagovat.
Alfonso ( dotyčný trenér ) má už spoustu zkušeností, pohybuje se v této oblasti řadu let, zná svoje potřeby a potřeby svého těla. Proto si může dovolit nepočítat kalorie, sacharidy, bílkoviny, tuky, může si dovolit nejíst každé 2 hodiny, může si dovolit přizpůsobovat se svému tělu a jeho potřebám. ALE! Ten, kdo začíná, kdo absolutně nemá páru o tom, "vo co go", tedy neví, jak na to, co dělat, jak jíst, kdy jíst, co jíst, tak se vsadím o co chcete, že takovému člověku rada: "Poslouchej svoje tělo." je úplně k prdu. A to doslova. Vím sama podle sebe. Kdyby mi někdo před rokem řekl poslouchej svoje tělo, tak budu stát, ani se nehnu, budu zticha jako myška, abych náhodou nepřeslechla nějaké volání mého těla. Nesmějte se. Je to tak. Někdo, kdo do sebe léta láduje coca colu, hamburgery, hranolky, čokoládu, to vše nepravidelně, nárazově, u televize, tak si troufám tvrdit, že jeho tělo to už vzdalo a už nevysílá žádné signály a prostě na to kašle. A ikdyby, čirou náhodou, se tělo ještě zmohlo na nějaké to volání, tak ten dotyčný je ale tak zhuntovaný, zkažený, zaslepený, nadopovaný chemií a všema možnejma sr..kama, že stejně absolutně nic nevnímá a neslyší. Takovýto člověk prostě nedokáže ze dne na den vnímat a naslouchat svému tělu. Nedokáže.
To, že ten, kdo začíná, má začít jíst pravidelně každé 2-3 hodiny, má jíst v menších porcích, hlídat si živiny, prostě je jen první krok k tomu, aby se oprostil od všeho špatného, vrátil se zpět na správnou cestu, osvobodil své tělo, a postupně se opět naučil ho vnímat. Má to svůj význam, proč se na začátku učíme jíst pravidelně - proto, aby si tělo zvyklo na pravidelný přísun potravy a vypnulo režim "uchovávání tuků na horší časy". Ale také proto, abysme se naučili udělat si čas na jídlo, abysme věděli, že je důležité se najíst. Má to svůj význam, proč se doporučuje na začátku si hlídat kalorie a živiny. Protože ten, kdo začíná, nemá ani šajna o tom, co jsou to sacharidy, proč by je měl jíst a kde je vůbec najde. Všechny ty rady jsou k něčemu dobré, mají svůj význam. Jsou to takové "berličky", o které se při své nové cestě můžeme opřít. Slouží k tomu, abychom se naučili se v tomto orientovat, abychom věděli, abychom pochopili, a v neposlední řadě, abychom našli opět cestu ke svému tělu.
A až se tak stane, tak pak souhlasím s Alfonsem, že už stačí "jen" naslouchat svému tělu a jeho potřebám a vše půjde snadno.☺Je to tak, má pravdu. Pak už není třeba počítat a přemýšlet, pak už stačí jen vnímat. 

                                              Děkuju Nikki za přeložení článku☺.