WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

neděle 20. října 2013

Petr Havlíček v pořadu Hyde Park - 18.10.2013

Zdroj obr: www.hydepark.cz
V minulém díle Hyde Parku, který byl vysílán na čt 24 18.10.2013, byl hostem specialista na výživu Petr Havlíček. Jelikož mi celá ta debata a dotazy přišly honě zajímavé, dovolila jsem si některé z nich zde zaznamenat ( jde o volný přepis ). Věřím, že spousta z Vás najde odpovědi na ty nejčastější dotazy ohledně stravování a zdravého životního stylu.

Statistika:
56% lidí trpí nadváhou nebo obezitou, to vyplývá z průzkumu společnosti Stenmark z letošního dubna.
86% mužů s nadváhou nepovažuje svá přebytečná kila za problém, u žen je to jen 14%.
17% obézních mužů používá jídlo jako náplast na stres, u žen je to 33%.
28% lidí s obezitou jí nepravidelně a rychle a 30% jich nedodržuje ani pitný režim.
58% obézních lidí považuje kvalitu svého života za nízkou nebo velmi nízkou. Problémy však začínají už v děství. 78% dětí se své nadváhy nezbavilo ani v dospělosti.

"Problém obezity způsobuje celá řada věcí a ne jen jídlo, jak se většina domnívá. Je to např. psychika, nedostatek času pro relaxaci, stravování a nedostatek sportu."  
                                    Petr Havlíček

Zdroj obr: www.maminka.cz
Co je v hubnutí důležitější - strava nebo sport?
Mnoho lidí nadřazuje výživu nad pohyb nebo pohyb nad výživu. Je to ale neoddělitelné, jedno bez druhého nefunguje. Když budu dodržovat zdravou stravu, ale nebudu se k tomu hýbat, tak sice shodím nějaká kila, ale shodím i část toho, čemu se říká aktivní tělesná hmota, což je naše svalová hmota. ten úbytek tam tedy sice je, ale ztrácím to cenné a tím se výrazně devastuji.

Jak vypadá Váš jídelníček pane Havlíčku?
Můj jídelníček je víceméně stále stejný, protože bohužel musím dodržovat bezlaktózovou a bezlepkovou dietu. Takže je to bezlepkové pečivo, šunka, sýr, trochu zeleniny k snídani, pak je nějaká svačina na bázi bezlepkového müsli, ovoce, bezlaktózové jogurty, oběd mi chystá paní Růženka v práci, takže mám vařené teplé jídlo, odpolední svačina stejná jako dopolední a večeře buď studená nebo podobná jako v poledne.

Jak často Vy sám hřešíte? Dorty, čokolády, uzeniny, zmrzlinu?
Já můžu docela často, protože mám dost pohybu. Takže čím je člověk aktivnější, tím více si může dovolit hřešit. Protože ono se to potom krásně kompenzuje. Je otázka, co to je nezdravá potravina. za nezdravou potravinu lze označit potravinu, která obsahuje živiny, které poškozují naše zdraví - sůl, cukr, nasycené mastné kyseliny a trans mastné kyseliny.

Platí to, že dřív se jedlo zdravěji než dnes? Nebo je dnes ta nabídka na trhu větší a je snazší dodržovat zdravou stravu?
Dnešní doba s sebou nese to, že chceme mít velkou nabídku potravin, chceme mít potraviny, které vydrží dlouho, nechceme chodit často nakupovat, nechceme vařit, chceme, aby jídlo bylo chuťově výrazné, atd. Takže naše jídlo už je do jisté míry technicky pozměněno, je tam přidáván vysoký obsah soli, cukru a to všechno se negativně podepisuje na našem zdraví.

Zdroj obr: www.ona.idnes.cz
Je pravda, že se hubne hlavou? že je třeba mít pořádek v hlavě, aby člověk zhubl?
je to velká pravda, hubnout se musí od hlavy. Ta pointa je v tom, uvědomit si, proč mám nadváhu, co to způsobilo, zamyslet se nad tím, jestli mám na to to všechno změnit a jestli opravdu chci zlepšit kvalitu života. Musím si uvědomit sám sebe a to, co v životě chci.

Jaký vliv na obezitu kultura stolování? To, jestli jíme ve spěchu, společně s rodinou, atd.
Stravovací návyky se utváří v ranném dětství, takže když rodiče nesnídají, nescházejí se u jídla, tak je veliká šance, že to dítě se bude stravovat stejně i v budoucnu a v pozdějším věku se to bude těžko učit. Je to o tom, udělat si na sebe čas, zastavit se, najíst se v klidu.

Je důležité, jestli nejím po 17., 18. hodině nebo je důležité jak dlouho před spaním se najím?
je důležité jak dlouho před spaním. je třeba dát tělu prostor, aby tělo stihlo to poslední jídlo zpracovat, takže zhruba 2-3 hodiny před spaním poslední jídlo ve formě menší večeře nebo-li svačiny, zrhuba 10-15% z celkového denního energetického příjmu.

Žena, která má genetickou dispozici k nadváze, tak má šanci nebýt obézní?
Ano, samozřejmě. Nelze argumentovat tím, já mám tlusté předky, mám to v genech, není to pravda. I ty geny můžeme nějakým způsobem obejít. Neříkám, že ze mě bude úplná modelka, ale nemusím být obézní.

Zdroj obr: www.ahaonline.cz
Které sporty jsou vhodné a které ne?
Tohle je značný problém. Většina lidí si myslí, že když se začne hýbat, tak to vyřeší celou situaci a ta váha půjde dolů. Když chci hubnout, tak musím posilovat střed těla ( svaly kolem páteře, dýchací svaly, svaly pánevního dna ) a tyto svaly odchází pokud člověk redukuje váhu a když tyto svaly odejdou, tak cítíme bolest, může se stát úraz, apod. Prvotní je, pokud člověk nic nedělal delší dobu, nechte se vyšetřit fyzioterapeutem, který doporučí systém cviků jádra těla a až na to může navazovat další pohyb. Vhodným pohybem je lehký aerobní trénink, např. jízda na kole, plavání, ale to zásadní je chůze - je nejefektivnějších forem pohybu. Posilování středu těla a lehká aerobní aktivita přinesou nejlepší výsledek. Pokud žena, která má 100 kg půjde na nějakou aktivitu, která jí sice bude bavit, protože je ve skupině, tancuje, má z toho dobrý pocit, tak sice se chvíli bude cítit dobře, ale k úbytku tuku dojde minimálně, protože ta intenzita pohybu je tak vysoká pro tu obézní dámu, že to, co všechno spálí, bude jenom cukru a minimální podíl tuku. Takže i u toho pohybu bychom vždycky měli navštívit odborníka.

Jak je to s jídlem při směnném provozu?
Nepravidelnost ve spánku, v době vstávání a to vše vede k tomu, že váhá narůstá, to je potrvzeno i řadou studií. A k tomu se váže i problém se stravováním, protože lidi mají zafixováno, že v noci se nejí. Ale naopak, i v noci je třeba jíst pravidelně, co 3 hodiny. Tedy, pokud jdu na noční směnu, měl bych si doma dát večeři, v práci si dát jedno svačinu ( ovcoe, cereálie, zakysané mléčné výrobky ), v hlavní pauze si dát teplé jídlo ( sandwich, tortilla ), pak možná ještě i jednu malou svačinu a hlavně, když přijdu domů, tak než si půjdu lehnout, tak se nasnídat a také důležitá je doba spánku poté ( je třeba dodržovat 6-8 hodin i při směnách ), takže když se vzbudím třeba okolo té 14. hodiny, tak pokračuji dál. Je to komplikovanější, ale i v noci, když vydáváme nějakou energii, je třeba se najíst.

Měl by se cukr jíst každý den nebo ne?
Člověku vždy stačil cukr, který se přirozeně vyskytuje, např. v ovoci, v medu. Cukr jako takový se používá teprve několik posledních set let a jeho spotřeba neustále narůstá, je také jedním z kritických živin, která negativně ovlivňuje naše zdraví. Je samozřejmě určitá norma na denní množství, z mého pohledu je však až příliš vysoká, příliš benevolentní. Nadbytečná konzumace cukru vede k nadváze a obezitě a tím spojených metabolických onemocněních, takže cukr bychom ze své stravy měli vyloučit v co největší míře. V esvé podstatě ho vlastně vůbec nepotřebujeme.

Zdroj obr: www.aquel-kariera.cz
Je třeba zdravější ten tmavý cukr, cukr třtinový?
To je zase jedna z těch pověr, je to pořád sacharóza, pořád je to cukr, který se tráví velmi rychle a vede k rychlé tvorbě tělesného tuku. Třtinový cukr obsahuje navíc minerální látky a stopové prvky, ale že by byl nějak výrazně zdravější, to rozhodně není.

Je vždy BIO to nejlepší?
Já vnímám bio spíše jako životní styl. Je to o tom, že potravina se produkuje přirozeným způsobem. Pro mě má bio význam spíše v živočišné oblasti, kde to zvíře roste a vyvíjí se přirozeně, to znamená na vzduchu, má dostatek pohybu, jí přirozenou stravu. U rostlinné produkce já osobně vnímám bio jako sporné. Bio mělo význam, kdy byly malá políčka, kdy se bránilo rozšiřování různých nákaz a plísní. V případě, že bio produkuji na obrovských lánech, kde vlastně není žádná ochrana a já nemůžu použít ani chemickou ochranu, tak vlastně k šíření různých nákaz a plísní dochází daleko více.

Vy sám nakupujete v bio prodejnách, farmářských trzích?
Farmářské trhy navštěvuji,ale do striktně bio prodejen nechodím. Myslím si, že řada kvalitních potravin se dá nakoupit i v hypermarketu - není jich sice tolik, ale jsou i takové.

Má jíst budoucí maminka tak jako dřív nebo příjem zvýšit a jíst za dva?
Normální přírůstek v těhotenství je 8-12 kg. Pokud maminka bude jíst za dva, což je zbytečné, když si vezmeme, jak je ten plod malý, tak se rozhodně do této normy nevejde. Příjem se navyšuje až v posledním trimestru. pokud vše probíhá dobře, tak zhruba půl roku po porodu by maminka mohla být zpět na své původní váze.

Je zdravé rozpečené pečivo v obchodu?
Je důležité z jakých je upečené ingrediencí. Pokud je celozrnné, tak je jedno jestli je čerstvé nebo zamražené, rozpečené, nutriční hodnota se nemění. Mrazení potravu nijak zásadně nepoškozuje.


                               Celý díl si můžete pustit ze záznamu zde: