WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

sobota 25. ledna 2014

Hokus Pokus - životnost potravin

Tak dnes spouštím novou rubriku Hokus Pokus. Trošku divný název, že? O čem to asi tak bude?
Budu dělat různé pokusy, které se týkají zdravého životního stylu. První pokus, který startuji dnes, se bude týkat rozdílu mezi balenými potravinami a volně prodávanými potravinami.

Proč? O co mi jde? Chci poukázat na to, proč je lepší kupovat nebalené potraviny, volně prodejné a proč se těm baleným raději vyhnout.
Pro náš první pokus jsem koupila hroznové víno a rajčata. Jedny rajčata jsem si sama vybrala a vložila do pytlíku, druhá rajčata jsou koupená už v krabičce. Hroznové víno jsem taktéž koupila jedno už balené v krabičce a druhé jsem si sama vybrala a dala do pytlíku.
A teď k samotnému pokusu. Všechna rajčata i hroznové víno bylo kupované 21.9.2013 v jednom nejmenovaném hypermarketu ( pro náš pokus to není absolutně důležité ). Víno i rajčata nechám v lednici a za pár dnů se půjdeme podívat, co se s nimi stane. Nebojte, nesežeru je☺. Uvidíme, která rajčata a které hrozno se zkazí dříve☺. Sledujte můj blog, já se ozvu a samozřejmě zdokumentuji náš pokus☺. Čerstvým potravinám zdar! 



                                       Foto 23.9.2013:

Aktualizace 23.10.2013:
Měsíc utekl jako voda a tak se podíváme, jak naše potraviny dopadly. Musím říct, že pro mě to bylo utrpení, protože jak asi tušíte, některé potraviny začaly hnít či kvasit či co to bylo. Prostě smrděly, tekly, no hnus. Mít něco takového v lednici pro mě byla hrůza. A taky jsem musela důrazně upozornit manžela, aby se toho nedotýkal, ani to nevyhazoval, že se jedná o pokus. No, koukal na mě, ale neprotestoval☺.
Takže tady je foto: 

Nejprve detail, aby bylo vidět, že jde o ty samé potraviny jako před měsícem:


Nebalená rajčata a hrozno byly po celou dobu v miskách ne v sáčku, na fotce jsou v sáčku z toho důvodu, že na pytlíku je cedulka z obchodu ( abych nebyla obviněna, že jde o jiné zboží☺).



Tak a teď se podíváme na rajčata kupovaná volně, nezabalená:


Troška "šťávičky"

Ňamka, že? 

A co teprve hroznové víno!☺( kupované nebalené )



Tenhle humus jsem musela trpět v lednici

Myslím, že se shodneme na tom, že nad tímto se nám sliny rozhodně nesbíhají a že měsíc udělal své. A jak jsou na tom potraviny balené kupované stejně tak - před měsícem?



Nevím, jak Vy, ale nevědět, že toto hrozno je měsíc staré, klidně bych si dala


A rajčata, některá mají trošku zmačkanou šlupku, ale jinak ok, ne? 

Aktualizace 25.11.: 
Tak už to jsou 2 měsíce, co jsme započali náš hokus pokus. Podívejme se tedy, jak po 2 měsících vypadají balené potraviny. 


Rajčata se některá trošku scvrkla, ale ať dělám, co dělám, plíseň nevidím. Hádali byste jim 2 měsíce? 
Ještě pohled zespodu - taky nic



Hrozno se teda taky stále drží.

Aktualizace 25.1.:
Dnes už jsou to 4 měsíce, co jsme započali náš hokus pokus. Tak co myslíte? Jak se asi hrozno a rajčata změnily?


Řekli byste, že toto hrozno bylo koupeno před 4 měsíci???

Pohled zespodu - tam už se něco začíná něco dít - taky už je na čase, že?


Rajčata už taky konečně začala trošku hnít, ale na to, že už to je 4 měsíce....

Pohled zespoda na rajčata


Tak co? Chápete, proč raději kupovat NEBALENÉ POTRAVINY? Čím asi jsou ty balené "napuštěné", když mají tak dlouhou trvanlivost? Opravdu si ty  sr... chemikálie chcete cpát do těla???

ZÁVĚR: 
Tímto končím náš hokus pokus a strašně ráda hrozno i rajčata vyhazuju - konečně! 
Po 4 měsících se konečně i na balených potravinách objevila hniloba. Ale jako 4 měsíce je fakt dost dlouhá doba, čím to proboha napouštějí, že to až tak vydrží? Nevím, jak Vás, ale mě to rozhodně přesvědčilo, že nic baleného už doma nechci vidět, ikdyby to dávali zadarmo. 
Čerstvým potravinám zdar!