WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

čtvrtek 16. května 2013

1. měsíc

Tak, mám za sebou měsíc nového životního stylu, tak by se hodilo nějaké malé shrnutí.

Jídlo

Je to asi 3 dny, co jsem četla nějaký článek o zdravém stravování a o mlsání. Psali tam, že když máte neustále chutě na sladké, tak něco není v pořádku, něco Vám schází v jídelníčku. Uvědomila jsem si, že já za celý ten měsíc žádné takové chutě neměla. Manžel i syn sladké jedí ( sušenky, koblihy, atd ), mně to nijak nevadí. Koupím jim to, vidím je, jak to jedí, ale nic to se mnou nedělá. Tož to dobré ☺. Pravděpodobně mi tedy nic neschází. No, kéž by to vydrželo

Co se stravování týče, tak jsem najela na takový svůj denní režim, který se snažím dodržovat ( a nutno dodat, že když náhodou do toho něco vleze, tak jsem z toho celá rozhozená a nervozní ☺ ). Snídaně podle toho, kdy syn vstane - když spíme dlouho, tak snídáme okolo 9.hodiny, pak už si svačinu nedávám, až rovnou oběd. Když vstane brzo, tak mezi snídaní a obědem mám ještě nějakou svačinku, většinou ovoce. Oběd kolem poledního, pak malá svačina před cvičením, cvičení mezi 14. a 15. hodinou ( podle toho, kdy je na to můj žaludek připraven ☺). Tak 30 minut po cvičení proteinový koktejl ( na který se vždy strááášně těším, je to taková moje sladká odměna ☺). Okolo 17. hodiny večeře, okolo 20. hodiny ještě svačina. Spát chodím mezi 22. a 23. hodinou. Manžel si ze mě kvůli jídlu utahuje - prej že jsem jako Hobit z Pána Prstenů - první večeře, druhá večeře... ☺. 
Ještě k jídlu, musím se přiznat, že jsem ze začátku jedla méně. Tak nějak jsem měla zakořeněné, že ikdyž je to zdravé, tak je třeba přiměřeně. No, když jsem pak viděla třeba na jiném blogu ty porce ostatních, začalo mi to vrtat hlavou. Popravdě, napřed mi to začalo "vrtat" v břiše, teda kručet v břiše ☺. Ne, že bych měla vysloveně hlad, ale prostě takový pocit nedostatku, že nejsem dostatečně nasycená. Pak jsem zabrousila na kalorické tabulky, všechno to spočítala a zjistila, že jím cca 6.000kJ denně. Což by asi stačilo - možná, kdybych neměla žádnou fyzickou aktivitu a to já mám - Jill, prcek, schody do 4.patra denně několikrát, denní několikakilometrové procházky. Takže nakonec jsem teda musela jídlo přidat. Teď jsem na 8.000kJ a zatím mi to vyhovuje. Když jsem řekla manželovi, že jím málo, tak si klepal na čelo a říkal, že hobiti mají taky jen dvě večeře, tak snad nebudu jíst ještě třetí večeři...☺ Tak jsem ho uklidnila, že třetí večeře nebude, ale že budu muset zvětšit porce, přidat množství. Upřímně Vám řeknu, že ta představa, že mám sníst ještě o 2 tisíce kJ víc, mě fakt děsila. Absolutně jsem si neuměla představit, jak to budu dělat, kam to jídlo narvu, jak ho do sebe narvu a hlavně kdy. To asi nebudu dělat nic jiného než jíst. Naštěstí to dobře dopadlo a tělo je spokojené ☺. 


Pohyb


Tak, co se pohybu týče, tak tady utrpělo mé tělo asi velký šok ☺. Z nicnedělání, sezení u pc a tv najednou "vojna"☺. První měsíc jsem začala s Jillian Michaels program 30 Day Shred. Sice jen půlhodina cvičení denně, ale kdo zkusil, ví ☺. Musím říct, že mi rozhodně tento druh cvičení vyhovuje a baví, lepší než jen poskakování nebo jen posilování. Takto je to vše komplet dohromady, chvilku todle, chvilku tamto, má to účinky a hlavně je to jen na 30 minut. 
Když se teď nad tím zamyslíte, tak si řeknete měsíc, 30 dnů, to není tak dlouhá doba, to se dá vydržet. Souhlasím. Ale pak, když se do toho pustíte, když přicházejí ty jednotlivé dny, tak už to zas tak jednoduché není. Přijdou chvíle, kdy se Vám nebude chtít cvičit, kdy se do toho cvičení budete muset nutit, kdy Vás tam začne hlodat červík, který má x výmluv proč necvičit. Proto je také důležité najít si takový pohyb, který Vás bude bavit. Protože pokud nebude, tak bude o to snazší podlehnout tomu červíku... Jillian mě bavila, no 1. level celkem šel, druhý byl pro mě absolutně nejlepší a třetí totálně zklamal. Ale každý na to máme jiný názor, každému vyhovuje něco jiného. Já jsem ráda, že jsem to zvládla odcvičit ( až na jeden den, kdy mi nebylo moc dobře, tak jsem necvičila, ale jinak celých 30 dnů jsem si poctivě odcvičila ). A musím se přiznat, že i oproti dnům, kdy se mi do cvičení nechtělo, jsem měla i dny, kdy mi ta Jill přišla málo a uvažovala jsem, jestli si k ní ještě něco nepřidám. Ale nakonec nepřidala, chtěla jsem, aby výsledky byly pouze z 30 Day Shred. Ale nyní už začnu přidávat, mám toho v hlavě spoustu, ale nic se nemá přehánět, takže začneme pomaloučku, polehoučku ☺. 


Tělo

Jak už jsem psala, tělo dostalo pořádně zabrat a zažilo jakýsi šok ☺. Řekla bych, že ty první dny, kdy se pro změnu rozhodnete, jsou velice důležité, protože to, že jste rozhodnutí nestačí - ikdyž je to hodně důležité. Můžete mít představu, jak na to půjdete, co budete dělat. Ale důležité je, jak na to bude reagovat Vaše tělo. Každé tělo je jiné a vyhovuje mu něco jiného. Proto je třeba si všímat, zapisovat, fotit a přizpůsobovat. Já jsem začala jíst zdravě, ale jak už jsem psala, jedla jsem málo a tělu to nestačilo. Je důležité vnímat potřeby těla a podle toho jednat. 
Taky jsem pak zhruba na přelomu 2. a 3. levelu zažila menší šok, protože mi přišlo, že přibírám, že najednou mám špeky zase zpátky a že jsem nějaká nafouklá. To bylo hodně těžké, vytrvat a nepolevit, protože každý pohled do zrcadla byl velice demotivující. Ale byla to jen ukázka několika dnů a pak se to zase rozpohybovalo ☺. 
První dny samozřejmě svaly byly cítit, ale nebylo to až tak hrozné. Pak už to bylo v pořádku, tělo si asi zvyklo ☺. Důležité je vydržet, ikdyž svaly "bolí", je to známka toho, že se s tělem něco děje, že se svaly derou na povrch ☺. 
Výsledky na těle vidět jsou, já je teda vidím ☺ a jsem spokojená. Samozřejmě, že to ještě není podle mých představ, ještě mě čeká spousta práce, ale za měsíc, to jde ☺. Nejvíc a nejrychleji jsem zhubla ruce - samozřejmě místo, kde jsem to vůbec nepotřebovala, ale tak hezky se zpevnily a to už během prvních pár dnů. A taky prsa - taky místo, kde z toho zrovna nejsem nadšená, ale co se dá dělat. Místa, kde to nejvíc potřebuju a kde chci, tak tam to jde hůř a pomaleji, ale jde to. Radost mi udělal pas, konečně nějaký mám ☺. Špeky ustoupily a pas se začal tvarovat, ale ještě to není úplně to nejlepší☺. No a břicho, tak tady jsem postřehla, že se jakoby zpevnilo, ale ještě to není to pravé ořechové ☺. 
Tak a teď konečně slibované foto a míry ☺. Jak říkám, ještě mě čeká kus práce, ale jsem na dobré cestě ☺.

Míry: 

Prsa       před 90 cm    po 82 cm      úbytek - 8 cm
Pas        před 81 cm     po 72 cm     úbytek - 9 cm
Boky     před 96 cm     po 90 cm     úbytek - 6 cm
Stehna   před 53 cm     po 49 cm     úbytek -4 cm
Lýtka    před 36 cm     po 34 cm     úbytek - 2 cm
Ruce     před 28 cm     po 29 cm         + 1 cm