WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 16. dubna 2013

Druhý díl seriálu Boříme mýty - Cvičení

 V dnešním díle se podíváme a zboříme nejčastější mýty týkající se cvičení.

  1. Mýtus: Tuky začínáme spalovat až po 30 minutách intenzivního cvičení. 

Kdepak, tělo spaluje tuky kvůli získávání energie permanentně, i když třeba ležíte na gauči v obýváku nebo spíte. Při sportu se v těle spaluje glukóza a tuk od počátku cvičení. Nejdříve se ale tohle „spalování“ soustřeďuje na glukózu, kterou ukládá tělo do svalů. Tuky tedy spalujete už od první minuty cvičení. Za minutu ale spálíte minimum kalorií. Pravdou však zůstává, že po 20-30 minutách běží spalování tuků naplno a látková výměna je zrychlená ještě po dobu 24 hodin. 

Fakt: Tuky spalujeme neustále.


2. Mýtus: Nejlepší doba na cvičení je ráno. 

Když sportujete, spalujete kalorie, a je jedno, jestli ráno, v poledne nebo večer. Aby byl člověk schopný výkonu, jeho tělo potřebuje sacharidy ze zásob uložených ve svalech a játrech, a ráno před snídaní tyhle zásoby nejsou kdovíjak velké. Zvláště u začátečníků by to mohlo vést až ke kolapsu. Proto je tak nutné vždy před cvičením něco sníst. Je jedno v kterou denní dobu cvičíte, to je každého věc. Důležité je, že cvičíte a že Vás to baví. Já třeba cvičím vždy odpoledne kolem 14. hodiny ☺.

Fakt: Nejlepší doba na cvičení je ta, která Vám nejvíc vyhovuje. 


3. Mýtus: Ženy by neměly moc posilovat, protože by vypadaly jako Rambo. 
Normální muž denně produkuje kolem 5-10 mg testosteronu – hormonu, který je z velké části zodpovědný za růst svalů. Kulturisté musejí k solidním výsledkům ( tedy těm, které vyžaduje jejich sport na soutěžní úrovni ) brát minimálně 35 mg steroidů denně ( ale berou jich obvykle 200-400 mg !). Ženy přitom denně vyprodukují ve svém těle asi jen sedminu testosteronu co normální muži. Obyčejným ženám tedy ani zdaleka nemůžou růst svaly jako mužům, kteří neberou steroidy, a v žádném případě se nijak nemůžou přiblížit mužům, co berou steroidy. A aby bylo úplně jasno: kulturistky jsou tedy kulturistkami proto, že mají díky steroidům více mužských hormonů než normální muži. Co si z toho lze odnést za poučení? To, že ženy mohou trénovat v posilovně velmi tvrdě, vůbec se nemusejí bát a stále budou vypadat žensky. 

Fakt: Ženy si posilováním "jen" vyrýsují postavu. Bez dodání mužských hormonů se z nich Rambo nestane.

4. Mýtus:  Nejlepším cvikem na břicho jsou sedy lehy. 
Velice častý mýtus. A přiznejme si, kolik z nás doma dělalo sklapovačky. I já ☺. Lidé s ochablým svalstvem ( a těch je mezi začátečníky naprostá většina ) při tomto cviku suplují zatížení přímého břišního svalu silnějšími ohybači kyčelních kloubů a přímým svalem stehenním. Tyto svaly jsou silnější, a tak zařazení tohoto cviku nejenom břišní svaly nezatěžuje, ale dokonce vede k nevhodnému posílení právě ohybačů kyčelních kloubů - ty sílí a prohlubují problémy v pánevní oblasti, které jsou dané svalovými dysbalancemi. Takže na nějaké sklapovačky raději zapomeňte. Jediným cvikem, ikdyž ho provedete x krát denně, nezhubnete. 

Fakt: Málo kdo umí správný sed - leh, takže si naopak jen škodíte.


5. Mýtus: Cvičit musím pravidelně, ikdyž jsem nemocná nebo zraněná.
Rozhodně ne. Naopak. Pokud jste nemocná nebo dokonce zraněná, tak Vaše tělo potřebuje čas na regeneraci, potřebuje se dát opět do kupy. Tím, že Vy do toho ještě budete cvičit, tak naopak tělu ještě více naložíte a uzdravení bude o to delší. Dopřejte svému tělu klid a odpočinek, aby načerpalo síly. Nic Vám neuteče☺. 

Fakt: Dopřejte tělu potřebnou regeneraci a odpočinek. 


6. Mýtus:Potřebuju zhubnout zadek, co mám dělat?

Asi teď většinu z Vás zklamu, ale bohužel, neexistuje žádné cvičení, ani prášky, ani přístroj, prostě nic, co by Vám pomohlo zhubnout jen tam, kde potřebujete. Zapomeňte tedy na to, že budete hubnout jen zadek nebo jen břicho nebo jen stehna. To prostě nejde. Spalování tuků není možné cílit. Lidé se často domnívají, že když budou dělat cviky jen na určitou partii, tak tuk půjde dolů. To je však omyl. Tuk odchází z celého těla, rozdíl z jakých partií jde dříve je dán geneticky. Jakmile začnete cvičit jeden určitý sval, tělo vyšle informaci a mobilizuje hormony rozptýlené po celém těle, ne jen v tom daném svalu. Jediný způsob, jak skutečně spálit tuk, je správné stravování a správná fyzická aktivita. 

Fakt:  Nemůžete ovlivnit, kde se objeví tuk, který naberete. Jak si můžete myslet, že ovlivníte, kde se ho zbavíte?


7. Mýtus:  Čím víc svaly bolí, tím líp jsme cvičili. 

Mnoho lidí se domnívá, že bolest svalů po tréninku je ukazatelem toho, jak kvalitní cvičení bylo. To je však nesmysl. Bolest svalů je způsobena mikroskopickými trhlinkami ve svalové tkáni, které se objevují hlavně poté, co začnete provádět nový druh pohybu, na který Vaše svaly nebyly zvyklé. A nezapomeňte, že nic se nemá přehánět. Raději si dejte den dva pauzu a dejte tělu čas na regeneraci. 

Fakt: Kvalitní cvičení můžeme provádět i bez bolesti svalů. 

8. Mýtus: Svaly jsou těžší než tuk. 
Lidé tím sobě a okolí vysvětlují, proč váží stejně jako jiná osoba, která vypadá mnohem víc fit. Protože svaly váží víc než tuk. Problém je, že 1kg svalů váží stejně jako 1kg tuku. Je to pořád 1kg. Ve skutečnosti tím chtějí říct, že sval má mnohem větší hustotu než tuk. Vaše váha není důležitá, 60kg vážící žena může být mnohem víc fit a mít mnohem lepší tělesnou konstrukci než jiná žena se stejnou váhou. Na váhu zapomeňte.
Fakt: Svaly i tuk váží stejně, ale sval má hustší strukturu.
9. Cvičím každý den, ale pořád nehubnu. Jak to?
No, jednoduše proto, že hubnutí není jen o cvičení, jak se většina mylně domnívá. Můžete v posilovně trávit x hodin denně, ale pokud z posilovny zamíříte do mekáče, pak je veškeré Vaše úsilí v... pryč ☺. Chci tím říct, že ze 70 - 80% má na hubnutí vliv strava, zbylých 20 - 30% cvičení. Bez úpravy jídelníčku to prostě nepůjde. 
Fakt: Prvním krokem k hubnutí je úprava jídelníčku, ne cvičení. 


10. Tuk se při cvičení mění na svaly. 

Rozhodně to není tak, že mávnutím kouzelného proutku se z tukové buňky najednou stane svalová buňka. Budování svalové hmoty a ztráta tělesného tuku jsou dva rozdílné procesy, ikdyž mohou někdy probíhat současně. Při cvičení tukové hmoty ubývá, protože se tuk se spaluje. Do té doby nevyužívaný sval zesiluje a roste. Tím se mění i vzhled postavy. Dá se říct, že po celém těle máme tukové buňky, pod kterými se schovávají ty svalové. Aby na nás svaly vykoukly, je třeba spálit tuk. 

Fakt: Tuk je tuk a sval je sval. 

                                                Zdroj: Fitplan.cz