WWW.MOJETELOMOJEVOLBA.CZ

úterý 2. dubna 2013

A zase ten jídelníček...

Jak správně jíst? Co jíst? Jak jíst? Kdy jíst? atd atd. To jsou dotazy, se kterými si mnozí z nás lámou hlavu. Musím se přiznat, že i já patřím mezi ně. Snažím se vše si nastudovat, ale ač je toto velice časté a hodně diskutované téma, tak nějaké materiály o tom opravdu správném jídelníčku,, chybí. A věřte, že jsem googlila jak se dalo. Jasně že, určitě teď namítáte: " Dyk toho je plnej net." Ano, je. Ale je to skutečně to, co hledáme? To, co nám pomůže orientovat se na přeplněném trhu potravin? Co nám pomůže porozumět našemu tělu? Co nám jasně řekne je to tak a tak a tohle jsou základy a tohle je takhle? Anebo je to to, co někdo sesumíroval a pro všechny nastavil stejně?
Jídelníčků je na netu spousta, to máte pravdu. A jistě jsme se už spousty z nás snažily podle nich jíst. A co se stalo? No, nevydržely jsme ☺.  Buď nám to nevyhovovalo ( nechutnalo, nedodávalo potřebnou energii ) nebo jsme neviděly výsledky a tak jsme skončily. V tomto případě to ale ani tak nemusí být naše vina, že jsme nevydržely...
Každý člověk je originál. To, co funguje na jednoho, nebude fungovat na druhého. Jednomu chutnají jablka, druhému hrušky. Jeden rád běhá, druhý rád jezdí na kole. Jeden potřebuje takový jídelníček a druhý makový. A vo tom to je. To, že někde najdete jídelníček, podle kterého nějaká Janča zhubla, neznamená, že podle něj zhubnete i Vy. 
Nabízejí se tedy jen 2 možnosti - buď si nechat sestavit jídelníček od nějakého opravdu dobrého a zkušeného výživového poradce ( nutno počítat s nemalou cenou ) anebo se sama snažit proniknout do tajů výživy a naučit se tak i lépe porozumět svému tělu. Já volím tu druhou možnost ☺. 
Naprosto mě irituje, když se před někým zmíním o zdravé výživě a ta osoba hned s opovržením odmítá, protože si pod tím představuje semínka a bylinky a vegetariánství a light výrobky a bio výrobky a já nevím, co všechno. To je právě ta mylná představa, která mezi lidmi panuje a důvod proč většina lidí raději volí nezdravý životní styl, ale alespoň můžou jíst, co chtějí. A při zdravém životním stylu nemůžete? Musíte jíst jen to, na čem je cedulka zdravá potravina? Blbost. Jezte si, co chcete ☺. Nemá cenu se nutit jíst třeba brokolici, když se Vám u toho bude zvedat žaludek. Je třeba najít takové potraviny, které Vám budou chutnat a které budete jíst s chutí. Nikdo Vás nebude do ničeho nutit, ani nic přikazovat. 
To, že chcete žít zdravě neznamená, že už si nikdy nedáte svůj oblíbený smažák s hranolkama. Samozřejmě ne obden ☺. Ale jednou za čas se odměnit můžete ( všimněte si, že jsem nepoužila slovo zhřešit - nesmíte to brát jako že děláte něco špatného, právě naopak, odměňujete se ☺ ). 
Nepohlížejte na zdravý životní styl jako na něco, co Vám sebere to, co máte rádi. Co Vás bude nutit a zakazovat a přikazovat. Co Vás vrátí do pravěku, kde se člověk živil lovem a sběrem. Dívejte se na zdravý životní styl jako na něco nového, užitečného, zábavného, něco, co Vám dopomůže k Vašemu vysněnému cíli - ať už je jakýkoliv - zhubnout, zpevnit se, získat sebevědomí, zbavit se nemocí, atd. 

Pojďme se podívat na několik zásad, které bychom měli dodržovat: 
Určitě na začátku je důležité si uvědomit, o co nám jde ☺. Můžeme mít velkou nadváhu a chtít zhubnout 30 kilo, můžeme být jen "rozkydnuté" ( pardon za výraz ☺ ) po těhotenství a chtít se zpevnit, můžou nám hrozit nebezpečné nemoci a tedy jediná cesta je změna jídelníčku, atd atd. Stanovte si svůj cíl.

Pokud máte nějakou větší nadváhu a hlavně, pokud máte nemoci ( cholesterol, štítná žláza, onemocnění srdce, atd ), tak rozhodně nezačínejte nic podnikat bez vědomí Vašeho lékaře!

Pokud máte jen malou nadváhu ( pár kg ) nebo jen potřebujete zpevnit, nečekejte, že kila půjdou dolů stejně jako u kamarádky, která má nadváhu 20 kilo. Kamarádka pravděpodobně bude hubnout daleko rychleji než Vy, protože ona má toho tuku daleko více. Jakmile se dostane na váhu jako Vy, pak už to také půjde pomaleji. 

Nejradši bych Vám doporučila zahodit váhu do popelnice, ale to nemůžu ☺. Tak tedy, vážit se smíme 1x za měsíc. Nestoupejte na váhu "jen tak se mrknout, jak to jde". Nestoupejte na váhu 2 dny po začátku hubnutí. Prostě nestoupejte raději na váhu vůbec. Jen Vás to odradí, v lepším případě nahlodá, proč to nejde. Nečekejte váhový úbytek, ale centimetrový. Metr je Váš kamarád, váha nepřítel ☺.

Uvědomme si, že správná strava, pitný režim a pohyb jdou spolu ruku v ruce. Určitě lze zhubnout i s jen správným jídelníčkem, ale pokud budete chtít své hubnutí podpořit, zrychlit a navíc se i zpevnit, pak se bez pohybu neobejdete. Není nutné trávit hodiny v posilovně, každý pohyb se počítá - chůze, schody, kolo, plavání, atd. Zvolte si to, co Vás bude bavit, co děláte rádi ☺.

Pokud dodržujete správný jídelníček, pak by se Vás nějaké časté přepadovky na sladké týkat neměly ☺. Ale slabé chvilky má každý. Lepší, než abyste se trápili, neustále na to mysleli, si raději kousek té čokolády vezměte. Samozřejmě nesníst celou tabulku na posezení. Pamatujte, že vždy je lepší chuť zahnat kouskem něčeho než na to neustále myslet, chuť se bude stupňovat a Vy nevydržíte a skončíte. Jinak, není pravda, že sladké je zakázáno - máte ho zastoupené např. v ovoci, jogurtech, proteinových koktejlech, atd. ☺.

A na závěr ještě jedna věc. Uvědomte si, jak dlouho Vám trvalo než jste nabrali ty kila, co chcete nyní shodit? Hmm? Půl roku? Rok? Pět let? Nečekejte tedy, že je shodíte za týden ☺. Bude to běh na dlouhou trať. A buďte si jistí, že přijdou chvíle, kdy to budete chtít vzdát. Přijdou chvíle, kdy budete pochybovat, kdy se Vám nebude nic chtít. Ale buďte si také jistí, že pokud obstojíte, tak přijde i chvíle, kdy se podíváte do zrcadla a uvidíte tam sebe - člověka, kterého si budete velice vážit za to, co vše dokázal. Hodně štěstí ☺.